Бум на маймунска шарка след „кожено“ гей събитие в САЩ

Бум на маймунска шарка след „кожено“ гей събитие в САЩ
A A+ A++ A

В САЩ са докладвани общо 72 случая на маймунска шарка в 18 щата през последния месец. Това е най-голямото огнище на екзотичното заболяване в страната досега.

Седем от тези случаи са потвърдени при жители на Чикаго, Илинойс, съобщи ABC 7. Служители на общественото здравеопазване свързаха някои от най-скорошните случаи в Чикаго с хора, които са присъствали на известно „кожено“ събитие на гей общността — Международната конференция Mr. Leather от 26 до 30 май.

Изглежда след т.нар. конференция е имало и някаква по-особена практическа част, на която е плъзнала заразата.

Според прессъобщение от Министерството на общественото здраве в Чикаго относно скорошните потвърдени случаи на маймунска шарка, жители с потвърдена инфекция в други щати също съобщават, че са присъствали на гей събитието. Други хора съобщават за скорошни пътувания до Европа.

Тъй като Чикаго е международен център за пътуване, „беше неизбежно да видим един-два случая, вероятно и повече, в Чикаго“, каза д-р Ирфан Хафиз, главен лекар за Северозападен регион.

Маймунската шарка не е нов вирус. От 50-те години на миналия век по-голямата част от случаите идват от Централна и Западна Африка. Симптомите включват обриви, рани и лезии, които често изглеждат тежки, както и треска и мускулни болки

„Въпреки че е малко вероятно да се предава на голям брой хора като COVID, хората, които го получават, могат да бъдат сериозно болни“, каза д-р Джон Сегрети, епидемиолог в Медицинския център на Университета Ръш.

За разлика от COVID-19, маймунската шарка се разпространява чрез близък контакт кожа-кожа.

Въпреки това, вирусът не е болест, предавана по полов път, и не е „гей болест“. Всяко подобно сравнение може да създаде опасен прецедент и да изложи на риск общностите, заявиха по-рано от Световната здравна организация.

„Като се има предвид, че това не е гей болест, пътищата на предаване са общи за всички“, каза Анди Сийл, съветник по стратегии в отдела на СЗО за глобални програми за ХИВ, хепатит и полово предавани инфекции.

Общите нива на предаване предизвикаха тревоги в много страни, като водещ руски експерт по вируси наскоро каза, че се „страхува“, че гей сексът просто не може да се използва за обяснение на разпространението на маймунската шарка.

„Днес никой не може да обясни защо тази инфекция, която беше ендемична за африканския континент, се разпространява по целия свят без видима причина“, каза микробиологът Александър Гинцбург, директор на Изследователския институт по епидемиология и микробиология „Гамалея“ по време на фестивала „Св. Петербургски международен икономически форум.

Той добави: „Страхувам се, че това не може да се обясни само с нетрадиционни сексуални контакти. Броят на потвърдените случаи расте ден след ден.“

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията съобщи, че са регистрирани 1158 случая на маймунска шарка в 22 страни от ЕС/ЕИП. В световен мащаб центърът съобщава, че са потвърдени 1882 случая.

Източник: лупа.бг

Снимка: box-magazin.com - архив

 

 

 

#маймунска шарка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"