НС засекрети изслушването за самолета фантом

НС засекрети изслушването за самолета фантом
A A+ A++ A

Изслушването в парламента на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и военния министър Драгомир Заков по повод самолета, който миналата седмица наруши въздушното ни пространство, премина в закрито заседание. Това решиха народните представители, след като Заков заяви, че по случая тече следствие.

"Няма никакво отклонение от процедурите. Работата – в изключително сложна метеорологична обстановка – тъмнина, което е за разлика от действията на ВВС на други държави преди нас, където е било светло при прекрасни метеорологични условия. Така че абсолютно адекватно, следване на процедурите и тогава, когато ВВС трябваше да се намеси вече с изтребител. Задачата беше изпълнена, казах го няколко пъти, с риск пилотът да не може да ес върне навреме в "Граф Игнатиево" преди буря", заяви Заков пред журналисти след заседанието.

Той допълни, че всички процедури, които изисква "Еър полисинг" на НАТО, са спазени. "Така че къде е преминал самолетът тепърва ще бъде установено от следствието. Но това, което заявих и съм казвал публично – не е имало каквото и да е било компрометиране на военната сигурност на страната и на националната сигурност. Това е, което е важно към момента", посочи министърът

До момента не е ясно кой е собственикът на самолета нарушител, кой го е пилотирал и дали е имало екипаж на борда. Разследването се води от Националната следствена служба. 

60-годишният Piper PA-23-250 Aztec е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш. От изявление на директора на летището в Дебрецен, Унгария става ясно, че на тяхна територия машината е кацнала на малко спортно летище. Слезли 5-6 души и заредили гориво в туби. След навлизането на самолета в България при сложни хидро-метеорологични условия са задействани Военновъздушните сили, потвърди първоначално военният министър Драгомир Заков, Машината е излетяла от Литва и е прелетяла през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, замалко е бил в Сърбия и след това е навлязъл в българското въздушно пространство, като веднага е засечен от изтребители. У нас самолетът е кацнал на частен плац между Търговище и Шумен, където е намерен покрит с платнище, напомня "Сега".

 
 

#самолет фантом #НС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »