Милошоски публикува документи, за които твърди, че са част от преговорната рамка за РСМ

Милошоски публикува документи, за които твърди, че са част от преговорната рамка за РСМ
A A+ A++ A

Депутатът от ВМРО-ДПМНЕ и бивш министър на външните работи Антонио Милошоски публикува във Фейсбук профила си снимка на документи, за които твърди, че са част от преговорната рамка на Република Северна Македония за преговори за Европейския съюз.

„Това е извадка от проекта за преговорната рамка с ЕС, в който на (Република Северна) Македония са наложени допълнителни условия: Договорът от Преспа и Договорът за добросъседство с България става неразделна част от преговорната рамка с ЕС, заедно с протоколите от Съвместната историческа комисия, които ще трябва да бъдат претворени в осезаеми резултати. Пред (Република Северна) Македония се отваря друг въпрос на малцинството (т.е. повторно отваряне на Конституцията), което ще бъде ново условие, от което ще зависи кога ще се проведе първата междуправителствена конференция. Процесът на стабилизиране и асоцииране, който беше отделен до момента, ще стане неразделна част от преговорната рамка и чрез него ще бъдат въведени нови изисквания и условия, свързани с Рамковата декларация на България от 2019 г.“, пише Милошоски.

„Опозицията се опитва да ескалира напрежението, преди обявения за събота протест“, коментира министърът на външните работи Буяр Османи, на пресконференция на финала на Форума за диалог Преспа в Охрид.

Той не потвърди публикуваните от Милошоски документи, но каза, че по негова информация са започнали консултации със страните членки по предложението на френското председателство, преди то да пристигне в Република Северна Македония. „Всяка държава членка може да даде забележки по предложението, включително и България, а всички знаем каква е атмосферата там. Няма да вляза в коментари, преди да чуем забележките на всички държави членки. Когато документът с направените забележки дойде при нас, ще го анализираме, ще дадем и нашите забележки“, посочи Османи.

Според него това, което прави опозицията в страната, е несериозно, този процес е достатъчно сензитивен и надскача партийните рамки и ако бъде потърсен в интерес на гражданите, а не за тяснопартийни цели, би споделил всички информации. 

#Македония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"