Руски журналист ще продаде на търг Нобеловия си медал в помощ на Украйна

Руски журналист ще продаде на търг Нобеловия си медал в помощ на Украйна
A A+ A++ A

Дмитрий Муратов е разтревожен от унищожаването на независимите медии в Русия, където по думите му все по-малко хора подкрепят военната кампания на Москва в Украйна

Руският журналист и носител на Нобелова награда за мир Дмитрий Муратов каза, че ще продаде на търг своя Нобелов медал заради украинските бежанци, разтревожен от унищожаването на независимите медии в Русия, където по думите му все по-малко хора подкрепят военната кампания на Москва в Украйна, предаде Ройтерс.

Муратов е съосновател и главен редактор на критичния към Кремъл в. "Новая газета", създаден през 1993 г. с пари от Нобеловата награда за мир на бившия съветски лидер Михаил Горбачов.

В продължение на години вестникът устояваше на затягащите се ограничения върху несъгласните с властта медии в Русия, но през март временно спря своята печатна и онлайн дейност, след като в страната стана престъпление, наказуемо с до 15 години затвор, да се съобщава нещо за конфликта в Украйна, което се отклонява от линията на Москва.

"Моята страна нахлу в друга държава – Украйна. Сега има 15,5 милиона бежанци... Ние дълго време мислихме какво можем да направим... и смятаме, че всеки би трябвало да се откаже от нещо, което му е скъпо, важно", заяви Муратов в интервю за Ройтерс, предава БТА.

По думите му продаването на Нобеловия медал на търг би означавало, че той по някакъв начин споделя съдбата на бежанците, изгубили своите спомени и "своето минало".

"Сега искат да им отнемат бъдещето, но ние трябва да направим така, че тяхното бъдеще да бъде опазено... Най-важното нещо, което искаме да кажем и да покажем, е, че човешката солидарност е необходима", заяви Муратов.

Неговият медал ще бъде даден на търг от аукционна къща "Херитидж окшънс" на 20 юни, когато е Световният ден на бежанците, с подкрепата на Нобеловия комитет.

Муратов изрази съжаление от липсата на свободни медии и суровите действия на властите срещу протестите в Русия.

"Липсата на истинска свобода, на истински обмен на мнения, на истинска свобода на изразяване води до факта, че хората нямат избор. Те просто трябва да вярват на това, което им казват държавните пропагандатори", заяви той.

"Няма свободни медии. Демонстрациите всъщност са забранени, включително в регионите. За всяко изявление се завежда административно или наказателно дело", каза Муратов.

"Независимата журналистика е невъзможна в съвременна Русия. Представянето на съдържание е възможно, например чрез платформата Ютюб. Възможно е представянето на някакво съдържание, алтернативно на държавната гледна точка, чрез ви-пи-ен услуги. Но това става все по-трудно с всеки ден“, заяви той.

Муратов постави под съмнение проучванията, според които руснаците подкрепят военната кампания на Русия в Украйна.

"Когато ви се обадят по телефона... и ви попитат: "Подкрепяте ли действията на президента Путин?" или "Подкрепяте ли действията на руската армия?", или "Подкрепяте ли военната операция в Украйна?" – как мислите, че отговаря човек?", заяви той.

Според него подкрепата за войната, често изразявана със символа "Z", намалява. "Ако сега се разходите по улиците на Москва, ще видите, че на практика не са останали никакви (символи) "Z" по улиците“, каза Муратов.

"Виждам какво хората ми казват по улиците. Виждам какво пишат нашите читатели и разбирам, че е невъзможно да се каже, че Русия подкрепя в един глас нахлуването в Украйна", заяви той.

По думите му дори Кремъл признава, че 25-30 процента от хората не подкрепят военната кампания.

Според него е погрешно да се смята, че в Русия може да настъпи промяна в резултат на разцепление в елита.

"Властимащите никога не са били по-единни, никога не са били толкова монолитни. Хората на власт няма къде да отидат: нито в Европа, нито в Америка, те не са допускани никъде другаде. Те са тук. Те са тук като екипажа на подводница без възможност за бягство. И разбира се, са обединени около президента", каза Муратов.

Той също така постави под въпрос предположенията, че руснаците може да се обърнат срещу властта, ако стандартът им на живот пострада заради западните санкции. По негово мнение е по-вероятно те да проявят начина на мислене, характерен за тези, които са преживели лишенията през Втората световна война, а именно, че могат да се справят с всичко.

"Русия е стигнала до точката, в която руският президент Путин ще остане на власт дотогава, докато смята за подходящо, докато смята, че е добре за Русия. Дали той ще бъде президент или някакъв вид монарх, аз не зная. Но тенденцията към абсолютизъм е напълно очевидна", заяви Муратов.

#война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"