Голдън Стейт Уориърс на изумителния Стеф Къри се качи на трона в НБА

Голдън Стейт Уориърс на изумителния Стеф Къри се качи на трона в НБА
A A+ A++ A

Голдън Стейт Уориърс е новият шампион в НБА! „Войните“ победиха със 103:90 Бостън Селтикс в мач №6 от финалната серия в Националната баскетболна асоциация и по този начин спечелиха титлата в лигата на извънземните за 4-ти път в последните 7 години. Крайният резултат в серията след мача в „TD Garden“ е 4:2 победи за ротацията на Стив Кър.

По този начин Голдън Стейт Уориърс спечели своята 7-а шампионска титла в НБА в своята история и по този начин излезе еднолично на трето място във вечната класация в НБА. Това бе и първи трофей за "войните" от 2018 г. насам. Бостън, от своя страна, остава на второ място, като това едва пети загубен финал за „детелините“.

Над всички не само в мача, но и в плейофике като цяло бе Стеф Къри. Гардът на Уориърс изигра поредния си много силен мач, като завърши мача с невероятните 34 точки, към които добави 7 борби и 7 асистенции за 39 минути на паркета. Суперзвездата на Голдън Стейт стреля 6/11 от тройката, като не само това беше отличаващо при играта му по време на мача в Бостън. Той игра и много силно в защита, като така помогна на своя тим да удържи силното нападение на Селтикс и така да вземе поредна шампионска титла в своята витрина. Фамозното представяне на Стеф Къри по време на плейофите не остана неоценено и той получи наградата за MVP на плейофите за пръв път в своята дълга и изпълнена с успехи кариера.

За Бостън, който игра страхотно и постави под огромно напрежение пълният със звезди тим на калифорнийци, най-полезен бе Джейлън Браун. Той завърши срещата с 34 точки, 7 борби и 3 асистенции, но в след последната сирена той и съотборниците му бяха на губещата страна.

Домакините започнаха много силно мача в своята зала и в първите минути изградиха стабилен аванс от 5-6 точки, най-вече благодарение на звездите си Джейсън Тейтъм и Джейлън Браун. Голдън Стейт обаче не просто успя да заличи пасива си, а дори взе аванс от 5 точики и първата четвърт свърши при резултат 27:22 за калифорнийци.

През втората част разликата набъбна до 15 точки, когато Аим Удока взе таймаут, за да стегне редиците си. „Детелините“ успяха да стопят разликата до 10 точки, но след това Стеф Къри и компания продължиха да доминират и да играят с повече настроението и на полувремето отново върнаха аванса си от 15 точки (54:39).

След почивката ротацията на Бостън опита да се върне в срещата, залагайки на повече изстрели отдалеч, но Стеф Къри беше под пара и с няколко умопомрачителни тройки направи резултата 72:50, карайки Айм Удока да вземе таймаут.

Играта на Бостън обаче потръгна и след поредица успешни атаки те стопиха изоставането си на 12 точки 2 минути преди края на 3-ата част. Особено деен при нападенията на домакините бе Джейлън Браун. „Войните“ пък бяха изнервени и това се отрази на основното им оръжие – стрелбата отдалеч. Ал Хорфорд също се справяше страхотно в защита. Така в крайна сметка частта завърши при резултат 76:66 за гостите.

Последната четвърт започна с лек превес на Бостън, като домакините опитваха с всички сили да наваксат изоставането си. Играта се отвори, след като през първите 36 минути на мача двата отбора правеха немалко грешки в атака, а и играеха стабилно в защита, което лишаваше феновете в залата от възможността да видят много на брой точки.

Малко по-малко от 3 минути преди последната сирена тимът на Стив Кър си върна аванса от 15 точки, който имаше в началото на третата част. При 99:84 при оставащи 1:43 минути до края играчите на Бостън видимо се отказаха да гонят победата, която да доведе финалната серия в НБА до мач №7. Затова и Айм Удока пусна в игра резервите, след като мачът вече бе решен и титлата за сезон 2021/2022 г. отиде в ръцете на Голдън Стейт Уориърс!

Двата отбора са се срещали само веднъж в спор за титлата до момента в историята. През далечната 1964 г. „детелините“ с легендарния Бил Ръсел в състава побеждават с 4:1 победи „войните“, за които играе друга от най-великите фигури в историята на баскетбола – Уилт Чембърлейн. Сега Голдън Стейт взе реванш и хвърли в дива радост хилядите си привърженици, които се бяха събрали пред залата на тима в Калифорния, за да проследят на голям екран случващото се на другия край на страната.

Резултати от  мачовете от финалната серия:

Мач №1 Голдън Стейт Уориърс – Бостън Селтикс 108:120

Мач №2 Голдън Стейт Уориърс – Бостън Селтикс 107:88

Мач №3 Бостън Селтикс – Голдън Стейт Уориръс 116:100

Мач №4 Бостън Селтикс – Голдън Стейт Уориръс 97:107

Мач №5 Голдън Стейт Уориърс – Бостън Селтикс 104:94

Мач №6 Бостън Селтикс – Голдън Стейт Уориърс 90:103

#НБА #Голдън Стейт Уориърс #Стеф Къри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"