"Таймс": Дайте на Путин каквото иска, за да спре войната, искат европейците

"Таймс":  Дайте на Путин каквото иска, за да спре войната, искат европейците
A A+ A++ A

Европа е разделена между "гълъби", които настояват за бърз дипломатически изход от войната в Украйна и "ястреби", които призовават Путин да бъде разгромен. Това пише авторитетният британски в. "Таймс".

Повечето европейци са готови да приемат териториални загуби на Украйна в замяна на спиране на войната колкото се може по-скоро, сочи ново проучване, което очертава дълбоки политически разделения в цяла Европа.

Идните дни и седмици са критични за бъдещето на Украйна, докато Русия постига военни успехи в Донбас, а ключови европейски държави търсят дипломатически край на войната, без са бъде унижавана Москва.

Европейските страни бяха противопоставени от изненадващо миролюбивия коментар на френския президент Еманюел Макрон, че Западът "не трябва да унижава Русикя", за да "изгради път за изход от войната чрез дипломатически мерки".

Президентът на Полша Анджей Дуда отвърна, като припомни Втората кветовна война и попита: "Дали някой е говорил с Адолф Хитлер по този Начин? Дали някой каза, че той трябва да спаси престижа си?”

Поляризацията е видна и при общественото мнение, сочат резултатите от ново проучване, проведено от Европейския Съвет за международни отношения (ECFR), базиран в Берлин мозъчен тръст, според което мнението на Макрон надделява в Италия, Германия и Франция.

“Голямото разделение е между тези, които искат незабавен край на войната и онези, които настояват Русия да бъде наказана. Европейските граждани са притеснени от цената на икономическите санкции и заплахата от ядрена ескалация. Ако не се случи нещо драматично, те ще са срещу една продължителна война", отбелязва директорът на ECFR Марк Ленард.

Ленард предупреждава, че разделението заплашва да повтори дълговата криза в Еврозоната, която почти разкъса Европейския съюз и единната валута между 2010 и 2015 г.

В тесетте държави, в които е проведено проучването - Италия, Германия, Румъния, Франция, Швеция, Испания, Поругалия, Финландия, Великобритания и Полша, 35% се обявяват за незабавен мир. Едва 22% защитават мнението, че "единствено поражението на Русия може да донесе мир".

В най-важните европейски страни резултатите са още по-сериозни - 52% от италианците, 49% от германците и 41% от французите се обявяват за мира, дори на цената на териториални отстъпки на Украйна.

В Полша 41% се обявяват за продължителна война, която да доведе до разгромяването на Русия, като едва 16% искат мир на всяка цена.

В Италия и Германия привържениците на войната са съответно 16% и 19%.

Британците са тотално разделени, като 22% се обявяват за мир, а 21% - за война докрай, цели 32% не могат да преценят.

Резултатите от прочуването засилват страховете, че Украйна ще попадне под натиска на Франция, Германия и Италия да предаде част от територията си - реминисценция за Мюнхенското споразумение от 1938 г, когато Чехословакия ме притисната от Лондон и Париж да направи териториални отстъпки, за да умиротвори Хитлер.

Източноевропейските ястреби, водени от Полша, подчертават, че ЕС пропусна да спре Путин при последователните агресии срещу Грузия през 2008 г и заграбването на Крим и част от Източен Донбас през 2014 г.

Най-големите притеснения на около 60% от европейците са свързани със заплахата от ядрена атака от страна на Русия и стремително увеличаващите се цени, особено на енергийните ресурси.

Хората в "Германия , Италия и Франция се тревожат от последиците от войната върху цената на живота и енергийните цени", сочат резултатите от изследването, докато "шведите, британците, поляците и румънците са по-притеснени от заплахата с ядрена война".

Проучването е проведено от Datapraxis и YouGov между 28 април и 11 май.

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

#Владимир Путин #войната в Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »