Симеон Втори на 85, 80 от тях - цар

Симеон Втори на 85, 80 от тях - цар
A A+ A++ A

Той има уникална съдба. Само на 6 г. става цар, но никога не е царувал истински. На 64 г. се заклева като премиер на парламентарна република. А догодина стават 80 г., откакто се е възкачил на престола, от който не е абдикирал официално.

На 16 юни цар Симеон II навършва 85 г. Ще празнува само със семейството си в Мадрид, където живеят повечето от децата и внуците му. Не обича показността и за всички тези години след завръщането си у нас само веднъж направи голямо тържество - за 80-годишнината си. Но и него превърна в реклама за България, тъй като не просто събра във “Врана” короновани особи от цял свят, но и ги разходи с влак да видят колко красива е страната ни.

И днес царят не пропуска повод да я представя по света. Възможностите за това не са малко - той продължава да е

желан гост на всякакви събития в не една държава.

Всъщност вече 13 години, откакто не е в активната политика, царят не престава да прави активно политика в полза на България. Среща се с посланици, разговаря с чужди държавни глави, участва в конференции. Темите са най-разнообразни. Миналата седмица бе домакин във “Врана” на международна конференция за бъдещето на ядрената енергетика, организирана от Либералния институт за политически анализи и Европейския либерален форум. Преди това

нахлупи каска и влезе в жп тунел да види ремонта му по линията Елин Пелин - Костенец.

Непрекъснато приема в дома си ученици, общественици, дипломати, политици. На 6 май му гостуваха младежките гвардейски отряди и паркът “Врана” се изпълни с красивите им червени униформи. А в навечерието на 24 май разказа спомени от детството си на третокласници от столицата.

Срещите не спират, а царят като че ли няма умора - винаги е безупречен, гордо изправен и в опънат като по конец костюм.

Спи малко, чете много, интересува се от всичко, което става не само в България, но и по света. Преживява тежко кризите у нас, но за съжаление, мнението му се търси все по-рядко от актуалните политици на деня.

За разлика от тях, в монархическите дворове в цяла Европа цар Симеон е винаги добре приет. Това не е случайно - той е роднина на повечето кралски фамилии в Европа. Братовчедка му е британската кралица Елизабет II, рода са с белгийския крал Филип, с холандския Вилем-Александър, в близки приятелски отношения е с испанското кралско семейство, както и с краля на Мароко Мохамед VI.

След кончината на румънския крал Михай през 2017 г. Симеон е признат за доайен в монархическите среди по старшинство по възкачването на престола. Вярно, България не е монархия, но когато през 1946 г. невръстният цар Симеон Втори е прокуден в изгнание, той не абдикира официално. И продължава да се води цар, макар и само “на документи”, без някога реално да е управлявал като такъв. Затова и има повече “стаж” от британската кралица, чиито 70 г. на трона бяха отбелязани с големи тържества преди седмица. А през 2018 г., по време на официалната вечеря в Бъкингамския дворец, която Елизабет II даде за 70-ия рожден ден на принц Чарлз, сред 350 гости именно цар Симеон седна от дясната ѝ страна, както е по протокол.

Аз не съм политик, не съм и детрониран благородник, нито прокуден руски емигрант от времето на революцията, нито дори принц с доходи, който управлява владенията си отдалече. Но не съм и единствено бизнесмен, който работи за големи консорциуми - аз съм по малко от всичко това. Аз съм царят, който остана суверен въпреки всичко, който се опитваше да бъде полезен на другите, на своята страна, казва Симеон II в автобиографията си “Една необикновена съдба”. Тя се радва на голям интерес в цяла Европа и вече е издадена и на испански, френски, турски, румънски и английски.

Лиляна Клисурова, "24 часа"

Снимка: Параскева Георгиева

 

 

 

 

 

#Симеон Втори

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »