Страни от ЕС искат прекратяване на „безвизовото пътуване“ на Западните Балкани

Страни от ЕС искат прекратяване на „безвизовото пътуване“ на Западните Балкани
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Шест от старите страни – членки на Европейския съюз, искат въвеждане на предпазна клауза, с която да прекратят безвизовото пътуване за граждани на страните от Западните Балкани.

Заради сериозно увеличения приток на имигранти, които искат политическо убежище в Западна Европа, вътрешните министри на Белгия, Люксембург, Германия, Франция, Австрия и Холандия са подписали общо писмо, информира БНР.

С писмото министрите настояват въпросът да бъде обсъден още на предстоящия в края на октомври Съвет по правосъдие и вътрешни работи и решението за предпазна клауза да бъде взето възможно най-скоро.

Искането на Белгия, Люксембург, Германия, Франция, Австрия и Холандия засяга Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Албания и Македония, за които поетапно беше въведено безвизово пътуване.

Говорителят на Европейската комисия по въпросите на вътрешните работи Микеле Черконе заяви, че Комисията е изключително обезпокоена, защото ситуацията с притока на имигранти от тези страни се влошава.

„Визовата либерализация е голямо постижение, но и голяма отговорност – време е властите и гражданите в страните от Западните Балкани да покажат, че могат да поемат тази отговорност“, подчерта говорителят на Еврокомисията.

#ЕС #Западни Балкани #визи #безвизово пътуване #имигранти #Европейски съюз #ЕК #Европейска комисия #Белгия #Люксембург #Германия #Франция #Австрия #Холандия #Сърбия #Черна гора #Босна и Херцеговина #Албания #Македония #говорител #Микеле Черконе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници