Румънците отново ще превземат нашето Черноморие

Румънците отново ще превземат нашето Черноморие
A A+ A++ A

След два сезона с ограничения лятото на 2022 година предлага повече свобода на румънските туристи

Кои са най-предпочитаните дестинации и къде ще прекарат румънците лятната си отпуска през 2022 г.?

Гърция, Турция и България са традиционни дестинации за лятна почивка на румънците, показват данните от анализ на Google, цитиран от агенция Аджерпрес, предаде БТА.

Според Оана Думитреску от Google Румъния данните от търсенията в Google показват, че интересът на румънците към почивки и пътувания се е върнал с отпадането на ограниченията, въведени заради пандемията от КОВИД-19.

През 2020 г. румънците не пътуваха много в чужбина. Според данни на Националната банка на Румъния, цитирани от в. „Зиарул финанчиар“, за пътувания извън страната през първата година на пандемията румънците са похарчили 2,6 млрд. евро, което е половината от изразходваните за тази цел средства през 2019 г.

През 2021 г. над шест милиона румънци избраха румънското черноморско крайбрежие, балнеолечебните курорти в Западна Румъния и местните планински курорти вместо ваканции зад граница. Данни на Националния статистически институт разкриха увеличение от 50 процента на „преоткрилите“ Румъния спрямо 2020 г.

Тази година обаче интересът на румънците към задграничните пътувания се е пробудил отново и според Оана Думитреску от Google Румъния търсенето на места за настаняване през пролетта на тази година е било по-активно дори от предпандемичната 2019 г.

Според централизираните данни на Google обемът на търсения, свързани с пътуване (дестинации, транспорт, настаняване), през месец май т.г. е с 35 процента по-висок от този през същия месец на 2019 г.

Гърция ще бъде номер едно за лятната почивка на румънците след „спирачката“ на пандемията през последните две години.

По данни на румънското министерство на външните работи около 1,4 милиона румънци се очаква да почиват в Гърция това лято. Делегация на министерството проведе в края на май технически разговори с гръцки и български местни и регионални власти, включително на ГКПП Кулата-Промахон, с цел улесняване на достъпа на румънски туристи и намаляване на времето за чакане при преминаване на границата.

Гръцките власти очакват тазгодишният туристически сезон да бъде по-добър от 2019 г. Според изчисления на правителството в Атина приходите от туризъм в Гърция през тази година ще бъдат минимум 15 милиарда евро.

Министърът на туризма Василис Кикилиас посети Букурещ миналия месец, където получи уверение от местни туроператори, че „Гърция ще бъде номер едно за лятната почивка на румънците“ след „спирачката“ на пандемията през последните две години.

Около 80 процента от румънските туристи пътуват до Гърция с автомобил. Островите Тасос и Самотраки са сред най-близките и търсени дестинации. Като цяло обаче румънците пътуват по целия маршрут от Александруполис до Катерини и, разбира се, Халкидики. През последните години те избират и други дестинации като Корфу, Лефкада, Парга, Евия и др. Освен тези, които пътуват по шосе, има и много хора, които отиват до гръцките острови по въздух. През лятото стартират 10-15 чартърни полета от 10 града в Румъния.

Хотелиерите в Турция се преориентират към пазарите в Сърбия, Румъния, Молдова и България, за да компенсират загубата на украински туристи

Румънците са сред групата чуждестранни туристи, на които залага и туристическата индустрия в Турция, за да компенсира загубата на украински туристи. Хотелиерите в Турция се преориентират към пазарите в Сърбия, Румъния, Молдова и България, заяви миналия месец Осман Айък, представител за туризма в кметството на Анталия.

"Преди пандемията имахме около 100 000 туристи от Румъния в Анталия. Румъния е сред първите 10 страни, които изпращат туристи в Анталия. Сега е трудно да се оцени какво ще се случи тази година. Опитваме се да спечелим колкото се може повече туристи от Румъния, защото това е важен пазар според мен", посочи Осман Айък.

По данни на Националната асоциация на туристическите агенции в Турция, цитирани от в. „Адевърул“, през 2019 г. 763 000 румънски туристи са били на почивка в страната. През 2020 г. – първата година на пандемията, броят на румънските туристи сериозно намалява - до 87 400, тъй като Турция се отвори за румънски туристи едва през август 2020 г. През 2021 г. румънците вече са в топ 10 на чуждестранните туристи в Турция, а тази година броят им се очаква да бъде поне на нивото от миналото лято.

През последните години румънците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в България

Над 630 000 румънци са посетили България от юни до август 2021 г., сочат данни на Националния статистически институт. Само през август миналата година броят на румънците, избрали страната ни за лятната си отпуска, е бил близо 280 000 души, сочи статистиката (279 916). През цялата 2021 г. България е посетена от над 1,2 милиона румънски граждани.

През последните години румънците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в България, отбелязва в.„Зиарул финанчиар“. Броят им през лятото на миналата година бе с над 50 процента повече спрямо предпандемичната 2019 г., посочва телевизия Диджи 24.

Министърът на туризма Христо Проданов прогнозира, че това лято в България ще дойдат между 5,5 и 6 милиона туристи общо.

Маргарита Тодорова, директор на „Маркетинг и продажби“ в „Албена“ АД – традиционно предпочитан от румънските туристи курорт в България, каза миналия месец, че е „умерен оптимист“ за предстоящия сезон. Според нея лято 2022 ще бъде два пъти по-добро от лято 2021, но курортният комплекс няма да може да достигне нивата от 2019 г. заради войната в Украйна.

„На пазарите има известна стагнация и по тази причина ние сме предприели активни и агресивни действия в Румъния и Германия, както и различни други акции“, заяви за БТА Маргарита Тодорова.

През месец май комплексът „Албена“ АД организира роудшоу в цяла Румъния с цел привличане на туристи за лятната ваканция. В осем от най-големите градове на страната бяха представени възможностите за лятна почивка, балнеолечение и активни спортни занимания.

Футболната звезда Христо Стоичков, който е много популярен и в Румъния, също се включи в кампанията за популяризиране на България на румънския пазар. Легендата от САЩ’ 94 засне видео обръщение за румънско лайфстайл предаване в една от големите телевизии, с което кани румънските туристи в България през предстоящия летен сезон.

"Знаете колко сме гостоприемни, винаги сте добре дошли в България. Бил съм много пъти в Румъния и знам как ме посрещате, затова тази година ви очакваме на нашето Черноморие", казва носителят на престижната награда Златна топка за 1994 г.

Посланичката на Румъния в България Бръндуша Предеску заяви на среща с министъра на туризма Христо Проданов през февруари, че румънците продължават да избират България като първа дестинация поради високото качество на услугата не само по Черноморието.

"Не можем да си представим летния сезон без румънски туристи по Черноморието“, отговори Христо Проданов и се обяви за насърчаване на туристическите пътувания между двете държави.

В контекста на очакванията за натоварен пътен трафик между двете страни през летния туристически сезон, министърът на транспорта и инфраструктурата на Румъния Сорин Гриндяну, който е и вицепремиер, съобщи преди няколко дни, че е отправил молба към българските власти да отложат за есента ремонта на „Моста на дружбата“ при Русе и Гюргево.

#румънци #Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »