Колекционер на змии: Ако видите змия, направете й път, за да не ви ухапе!

Колекционер на змии: Ако видите змия, направете й път, за да не ви ухапе!
A A+ A++ A

"Отстъпете и направете път, ако срещнете змия. Така тя няма да се уплаши и да се стигне до нападение. Изключително малко са случаите, в които змии нападат без причина, така че няма за какво да се тревожите." Това съветва пред "България Днес" Николай Петков от Видин, който има една от най-големите колекции на влечуги у нас. Изказването му е по повод зачестилите случаи на змии, които се появяват на публични места. През миналия месец 67-годишна жена от Горна Оряховица беше спасена от лекарите, след като беше ухапана от пепелянка.

"Отровните змии в България са четири вида - пепелянка, усойница, каменарка и вдлъбнаточел смок. Влечугите у нас не могат да ви убият, най-много да ви докарат до алергичен шок. Но когато видим змия, препоръчително е да се отдалечим на безопасно разстояние и да я оставим да продължи по пътя си. Така няма да се стига до инциденти", казва още пред вестника Петков.

Ако все пак се стигне до ухапване, експертът препоръчва да се запази спокойствие. "Това с изсмукването на отровата е пълна глупост, не го правете. Задължително отидете на лекар и избягвайте самолечението. На доктора дайте максимално изчерпателна информация за змията, като добре трябва да я опишете. Ако имате възможност и да я снимате, ще е най-хубаво", даде полезни съвети видинчанинът.

Петков обяснява, че змиите са много полезни животни, които имат принос за спасяването на човечество. По време на епидемията от чума пред векове именно влечугите изяждат плъховете, които са разпространители на заразата. И оттогава двете преплетени змии се превръщат в логото на аптеките.

"Не бива да ги убиваме. Дори бих препоръчал всеки да има по една змия в дома си, за да се спаси от гризачи, които биха унищожили запасите от зърнени култури. Ако все пак искате да се отървете от змиите в двора си, трябва хубаво да го косите. Избягвайте използването на химически препарати", допълва колекционерът, който отглежда десетки екзотични екземпляри.

 



#змии

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »