Ирак иска край на турските операции в Кюрдистан

Ирак иска край на турските операции в Кюрдистан
Названието Кюрдистан няма държавно-политически, а само етно-географски смисъл, като земите му са разделени между четири държави — Турция, Иран, Ирак и Сирия, което прави още по-трудно определянето на неговите географски граници. Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Парламентът на Ирак ще гласува решение за прекратяването на турското военно присъствие в северната част на страната, обхващащи част от Кюрдистан, съобщи в понеделник Комисията по външните връзки на Съвета на представителите.

Според член на парламентарната комисия Аркан аз-Зибари в най-скоро време Комисията ще внесе решение за гласуване в парламента, предаде РИА „Новости“, цитирана от Информационна агенция „Фокус“.


Аз-Зибари заяви, че решението в парламента ще бъде за отмяна на предишното споразумение, подписано с Турция по времето на управлението на Саддам Хюсеин и разрешаващо турското военно присъствие в Северен Ирак.

По-рано правителството на Ирак се обърна към депутатите от парламента с искането да се отмени или да не се продължава действието на всички споразумения, разрешаващи чуждестранно военно присъствие на територията на страната.

В същото време депутатите от иракския парламент разкритикуваха централното правителство и регионалните кюрдски власти за забавянето на прекратяването на турските военни операции в Северен Ирак.

#Ирак #Турция #Парламент #Кюрдистан #кюрди #военни операции #военно присъствие #Саддам Хюсеин #споразумение #договор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"