"Ще гори от край до край": Гърците за опциите от нова война с Турция

"Ще гори от край до край": Гърците за опциите от нова война с Турция
A A+ A++ A

Една от основните теми на седмицата беше новоизостреният конфликт между Турция и Гърция. Анкара настоява за демилитаризиране на принадлежащите на Атина острови в Егейско море.

Турците са раздразнени не само от засилването на присъствието на самата гръцка армия, но и от възгледите на Вашингтон за разполагането на постоянни бази в региона. В същото време и трите държави са членки на блока на НАТО.

Дискусиите за възможността за нахлуване на турски войски на гръцките острови в Егейско море не са рядкост в медиите на съседите, пише гръцкият бизнес ресурс Capital.gr.

За анексирането на няколко острова в Егейско море със силата на оръжието, за да се унижи външната политика на Гърция и нейния американски покровител, турският политолог Хакан Байракчи призова на живо по CNN Turk.

По-рано дискусията беше открита от директора на вестник Hürriyet Ахмет Хакан, който "попита" дали Гърция ще стане американски щат.

"Защо говорим за това? Защото май има някакъв план на САЩ, който се осъществява през Гърция. На тези острови има около 10 военни обекта и президентът Ердоган попита: срещу кого е всичко това", попита той.

Тогава се намеси и Байракчи.

"Може би те [гърците] са изчислили нещо погрешно. За да спре тази каша, Турция е в състояние да нанесе удар, правейки десант на всеки два острова и казвайки, че „аз не съм агресивна страна“, тогава гръцката външна политика ще се провали напълно, както цялата стратегия на Съединените щати."

Коментари от гръцки потребители под публикацията:

"Що за глупости говори този монголоиден политолог? Той е само за вътрешна консумация от гладните турци. Колко паднаха турските лири там днес, може ли да ми кажете?"

- присмива се techmaster.

"Изглежда ни представят като нещо като сирийските милиции. Те не вземат предвид, че имаме над 100 фронтови изтребители; подводници, които не могат да открият; артилерия и др."

- напомни потребителят на сайта с псевдоним aploikos.

"Турците правят трагична грешка. В атмосферата, която подхранват изключително за домашна консумация, има опасност от случаен инцидент и тогава няма къде да бягат, защото всички съседи имат стари сметки, които веднага ще представят. Това, което турците направиха в миналото, те направиха стриктно със съдействието на САЩ, на което не могат да се надяват в днешните условия."

— отвърна skier

"Знаят ли за възможностите на нашите "Рафали"? Не казвам, че само с помощта на тези самолети наистина е възможно да се спечели войната, но имат ли представа турците какви удари можем да нанесем на тяхната столица, както и на Измир и Истанбул? Ако започнат тази лудост, тогава всичко ще изгори, от край до край."— отвръща SMIRNI..

#война #Гърция #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »