Дъждовете са унищожили половината реколта от череши в Североизточна България

Дъждовете са унищожили половината реколта от череши в Североизточна България
A A+ A++ A

Дъждовете са унищожили повече от половината реколта от череши в Североизточна България. Тревожните данни изнесоха овощари в Силистренския регион, където се отглеждат най-много кайсии, праскови и череши. 

Един от най-големите производители на плодове в региона Димитричка Търпанова споделя, че има голям риск при самото производство, породен от проливния дъжд.

"Черешата беше във фаза преди бране, имаме големи поражения от нацепване. Това е 100% за сметка на производителите, застрахователите не го изплащат. Сливовите насаждения изобщо не цъфнаха заради студа. Пораженията от слани също не се покриват от застрахователи", каза тя пред Нова телевизия.

Според нея нацепената череша може да се преработи за сок, но брането на килограм е с по-скъпа цена, отколкото могат да го купят соковите заводи. "Черешата за пресния пазар е на 2-3 лева за килограм. Цената е по-ниска от миналогодишната, но и покупателната способност е по-малка, затова черешите не се продават. Голямото ДДС е една от причините", обясни производителят.

По думите й част от кайсиите нямат реколта, разчита се на по-късно цъфтящите сортове и по-новите селекции.

#череши #земеделие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай