Покриха пръст на робот с човешка кожа, която се самолекува (ВИДЕО)

Покриха пръст на робот с човешка кожа, която се самолекува (ВИДЕО)
A A+ A++ A

От екшън герои до злодеи - биохибридните роботи, направени от живи и изкуствени материали, са във фокуса на научната фантастика и са вдъхновили редица съвременни иновации. Все още е далече времето, когато андроиди ще се разхождат сред хората във всекидневието, но учени от Япония са направили крачка напред, създавайки жива кожа за роботи, пише "Сайънс дейли".

Изследователи от Токийския университет са разработили метод за покриване на роботизиран пръст с живи човешки клетки. Кожата, създадена по новата технология, има водоотблъскващи свойства и е способна да се самовъзстановява.

Създаденото от учените двуслойно покритие, състоящо се от съединителна тъкан и външен епител, имитира външния вид и тактилните свойства на човешката кожа и има способността да се самолекува. Технологията за производство на изкуствена кожа е описана в списание "Matter".

За да създадат кожата, учените първо са потопили роботизирания пръст в цилиндър, пълен с разтвор на колаген и дермални фибробласти - основните компоненти на съединителната тъкан на човешката кожа. След известно време клетките са започнали да се свиват и да покриват плътно изкуствения пръст.

След образуването на вътрешния слой разработчиците са поставили пръста в разтвор от човешки кератиноцити. Учените обясняват, че тези епителни клетки придават текстура на изкуствената кожа и създават бариера за задържане на влагата.

В експерименти учените са показали, че покритието е достатъчно здраво и еластично, за да издържа на динамични движения, като например сгъване и разгъване на пръста. Изследователите са демонстрирали и способността на кожата да "лекува" рани и да заздравява като във филма "Терминатор 2: Денят на страшния съд". Ако целостта на покритието е нарушена, достатъчно е да се постави колагенова превръзка, която постепенно се превръща в кожа, стягайки раната.

Изследователите отбелязват, че създадената от тях изкуствена кожа все още не е съвършена. Тя не може да оцелее дълго време, ако не бъде снабдявана с хранителни вещества и почиствана от мъртви клетки. 

Учените планират в бъдеще да усъвършенстват кожата, внедрявайки в клетъчната структура сензорни неврони, космени фоликули, нокти и мастни жлези. 

Източник: БТА

Снимка: Pixabay

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Технологии
Последно от Технологии

Всички новини от Технологии »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"