Зеленски иска от НАТО още много и тежки оръжия

Зеленски иска от НАТО още много и тежки оръжия
A A+ A++ A

Главна тема на срещата в сряда на военните министри на НАТО е доставката на нова партида тежки оръжия, поискани от Украйна. „Ние трябва да направим много повече заедно, за да спечелим тази война“, каза Володимир Зеленски в интервю за германския в. „Цайт“. Той заяви, че страната му по-конкретно има нужда от повече модерна артилерия.

По думите му доставките от Германия за Украйна, които са деликатна тема между двете държави от началото на войната през февруари, са „все още по-малко, отколкото биха могли да бъдат“. В интервю за германската телевизия Цет Де Еф Зеленски призова германския канцлер Олаф Шолц да „увери“ украинците, „че Германия подкрепя Украйна“.

Британският вестник "Гардиън" писа във вторник, че Киев иска 300 реактивни установки за залпов огън, 500 танка и 1000 гаубици. Изданието отбелязва, че тези искания за натовско въоръжение вече опират на границата на постижимото, и ги определя като "максималистки".

Германският отговор

Обучението на украински военни за боравене с германски гаубици скоро ще приключи и така ще бъде възможно тези оръжия да бъдат използвани във войната в Украйна, каза днес германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт, цитирана от Ройтерс и БТА.

„Обучението за „Панцерхаубице 2000“ скоро ще бъде завършено, така че това (оръжие) да може да се използва в бой в Украйна“, заяви Ламбрехт пред репортери при посещение във военна база в германския град Райнбах.

„Панцерхаубице 2000“ е едно от най-мощните артилерийски оръжия, с които разполага германската армия. То може да поразява цели на 40 километра. Германия обеща през май да достави на Украйна седем самоходни гаубици. 

Ламбрехт не даде подробности кога гаубиците може да бъдат доставени на Украйна. Тя каза, че от съображения за сигурност няма да разкрие нито времето, нито маршрутите на доставка.

Източник: "Сега"

Снимка: стоп кадър

#Володимир Зеленски #тежко оръжие #оръжие за Украйна #НАТО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"