Пуснаха на свобода подпалвача на културния ни център в Битоля

Пуснаха на свобода подпалвача на културния ни център в Битоля
A A+ A++ A
Подпалвачът на българския Културен център ”Иван Михайлов” в Битоля Ламбе Алабаковски от днес е на свобода.

На този етап единствената мярка срещу него е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля.

На 9 юни Алабовски бе пуснат под домашен арест.

Той е обвинен, че на 4 юни е подпалил културния център „Иван Михайлов“ в Битоля. Според обвинението певецът с действията си е "създал обща опасност".

„Това е било направено в знак на протест, в знак на демонстрация на онова, което той чувства като човек. Не е анти-българофил, ако това го мислите. Неговият дядо е стрелян от българите по времето на Втората световна война, които тогава са били окупатори, не са били освободители със сигурност. Никой не стои зад неговото решение да го направи това – нито политическа партия, нито било някой друг, това е негов даден момент, на протест, на слабост, подклекнал и го направил това”, заяви Драган Георгиев, адвокат на Ламбе Алабаковски, цитиран от БГНЕС.

Веднага след инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска посети Битоля и изрази подкрепата си за членовете и ръководството на Културния център "Иван Михайлов". Това е поредното посегателство в РСМ срещу български представителства и символи. През последните месеци имаше поругаване на исторически паметници, на българския национален флаг и издигане на транспаранти с вулгарни послания срещу страната ни по време на спортни събития.

Снимка: Фейсбук

#Битоля #подпалвач #културен център

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »