Фондация разтвори бабината ракла пред български и украински дечица

Фондация разтвори бабината ракла пред български и украински дечица
A A+ A++ A

Проектът „Истории от бабината ракла“ на фондация „Ценности“, подкрепен от НДФ „13 века България“, събра български и украински деца в Къщата на София. Етнологът Анелия Милушева бе донесла автентични носии на повече от век от личната си колекция, сребърни пафти и ковани колани, истински цървули и току-що опечени питки и баници, за да усетят малчуганите старинните български занаяти с всичките си сетива.

Чрез превода на бесарабската българка Яна и украинчетата се включиха в изучаването на българските облекла отпреди столетие. Майките им пък установиха близка родствена връзка между  нашите шевици и техните „вышивки“.

Идеята на „Истории от бабината ракла“ е подрастващите да се запознаят с народното творчество, играчките от минали времена и обичаите, свързани с тях. Анелия Милушева им даде възможност да докоснат тъканите престилки и кошули, да прекарат пръстчета по сложното везмо, да научат, че когато надиплят достатъчно чеиз момичетата са готови за женене.

От нея децата разбраха, че на сватбата невестите получават кован колан, за да го носят като омъжени жени. На момчетата им беше интересно да свалят маратонките, за да пробват цървулите на дядовците си.

А после започна истинската веселба, с елементи на познание и обучение.  Българчета и украинчета заедно правиха кукли с народни носии, използвайки дървени лъжици. Кроиха престилки, сгъваха пафти от хартия и връзваха забрадки. Момчетата пък научиха как се прави топка от парцали, с която навремето са играли на улицата.

Неусетно, без да се чувстват като в класна стая, присъстващите научиха интересни исторически факти, ценни детайли за традиционните български носии, забавляваха се и създадоха истински приятелства.

А произведенията им най-накрая бяха подредени в обща изложба.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"