Писмо на русенци до султан Абдул Азис влиза в ЮНЕСКО

Писмо на русенци до султан Абдул Азис влиза в ЮНЕСКО
Документът, заедно с още няколко интересни експоната от фондовете на архива, кандидатства по програмата „Паметта на света“ на ЮНЕСКО. Снимка: foreignpolicy.com
A A+ A++ A

Двуметрово писмо от 1872 г., изпратено от русенските граждани до турския султан Абдул Азис с молба да им разреши да построят камбанария на най-голямата църква „Св. Троица“, е предложено за вписване в ЮНЕСКО.

Това съобщи директорът на Държавен архив – Русе, Йордан Борисов, предаде БГНЕС.

Документът, заедно с още няколко интересни експоната от фондовете на архива, кандидатства по програмата „Паметта на света“ на ЮНЕСКО.

Други документи, които русенският архив предлага за вписване, са: наставление на папата, отпечатано в Рим през 1597 г. – за това как източноправославните да честват празниците; масонската грамота и масонската лента на Захари Стоянов; географска карта на Дунавския вилает, изработена от германски картографи вероятно през 1866 г., както и уникална снимка на живите поборници опълченци, облечени в униформите си, които позират пред Паметника на свободата, а отдолу са изписани имената им.

От Общината ще бъде включен актът за раждане на родения в Русе Нобелов лауреат Елиас Канети, който ще бъде предаден за съхранение в архива.

Част от документите ще бъдат одобрени и вписани в специална книга на световната организация за опазване на културното наследство.

#ЮНЕСКО #Русе #Захари Стоянов #Елиас Канети #културното наследство

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Култура
Последно от Култура

Всички новини от Култура »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници