ЕС купува 110 хил. ваксини срещу маймунска шарка

ЕС купува 110 хил. ваксини срещу маймунска шарка
A A+ A++ A

Европейският съюз ще закупи около 110 000 дози ваксини срещу маймунска шарка, чиято доставка ще започне от края на юни. Това обяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, цитирана от Ройтерс.

Споразумението ще бъде сключено с производител, който засега не се разкрива.

Преди срещата на здравните министри на ЕС в Люксембург Кириакидес съобщи, че ваксините ще бъдат закупени със средства на Съюза и доставени на държавите членки.

Европейският лекарствен регулатор съобщи по-рано, че преговаря с датската биотехнологична фирма Bavarian Nordic относно данните от изпитванията, които биха могли да подкрепят разширяването на разрешителното на одобрената употреба на ваксината Imvanex за едра шарка, за да се включи и маймунската шарка.

900 случая на маймунска шарка в ЕС

По нейни думи до момента в ЕС са регистрирани 900 случая на маймунска шарка. Миналата седмица стана ясно, че на Световната здравна организация са докладвани над 1000 случая на маймунска шарка от държави извън Африка, където заболяването обичайно не се разпространява. До момента болестта е открита в над 30 държави.

Европейският център по превенция заяви, че рискът от заразяване е „много нисък“, но предупреди, че хората, които са имали множество сексуални партньори - независимо от сексуалната ориентация - са по-застрашени.

Засега за нея няма лечение, но симптомите обикновено отшумяват след две до четири седмици. Сред симптомите са висока температура, главоболие, мускулни болки, болки в гърба, увеличени лимфни възли, втрисане и изтощение. Може да се появи обрив, който често започва от лицето, след което се разпространява по други части на тялото.

У нас все още няма съмнителни проби

Вчера беше потвърден и първи случай на болестта в Румъния, а дни по-рано болен от маймунска шарка бе регистриран и в Гърция. У нас все още няма съмнителни проби, обяви днес директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

„Няма съмнителни за маймунска шарка проби у нас. Случаите са се увеличили доста, почти двойно за седмица. Касае се за разпространение по места. Основната част са в Европа. Тя се предава при близък контакт, един човек не може да зарази много хора. Няма опасност за обществото, само за рисковите групи“, обясни тя в ефира на Нова телевизия.

Според главния здравен инспектор Ангел Кунчев в България не се налага ваксиниране срещу маймунска шарка. В началото на месеца съобщи, че България не разполага с ваксини срещу едра шарка, но не уточни дали и с какви количества София ще се включи в европейската обща поръчка.

По думите му малко вероятно е маймунската шарка да предизвика пандемия, тъй като самият начин на заразяване става е доста по-ограничен.

 „Ако намерим случаи у нас, те ще бъдат поставени под карантина, както и контактните им лица. При този начин на разпространение обаче няма да се стигне до локдауни и затваряне на граници“, казва тогава Кунчев в ефира на bTV и посочи, че са дадени указания на лекуващите лекари за изследвания на вируса и какво всъщност представлява.

#маймунска шарка #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »