Отлюспилият се от ИТН Георгиев: Откраднатите пари вече не са в чекмеджета, а в офшорки

Отлюспилият се от ИТН Георгиев: Откраднатите пари вече не са в чекмеджета, а в офшорки
A A+ A++ A

Парите (б.а. от нагласените обществени поръчки) вече не се носят в един сак и не отиват в чекмедже, а се разпределят чрез банкови преводи и чрез офшорни зони. Механизмът е доста по-сложен. Това каза в интервю за Нова телевизия депутатът Георги Георгиев, който вчера напусна „Има такъв народ“.

„Аз се срещам с много строители. Заместник-председател съм на Комисията по регионална политика и при срещите с тях става ясно, че има схеми”, каза той още в началото на интервюто. 

„Беше обещан половин милиард на общините за ВиК проекти. Аз се срещнах с човек, който се представи като упълномощен от името на Орлин Алексиев, да договаря с кметове на общини да бъдат финансирани техните проекти, като условието е да ги спечели правилният строител. Знаете, че няма никакъв проблем по Законът за обществените поръчки това да бъде нагласено. Това е фирма, която те ще посочат и която ще се съгласи да си плати после комисионна”, заяви Георгиев.

„Те са създали една доста сложна схема, т.е. това, което преди виждахме – шкафчето с пачките, вече не е така. Тя е свързана с фирми с офшорни сметки“, добави той.

„Зам.-министърът Деляна Иванова за мен е близка до този кръг „Делта Хил”. В декларацията й е посочено, че живее там. Заместник-министърът Явор Пенчев, когото не сме виждали в ИТН, също е имал свързани действия с този кръг, който осигурява връзката между това да бъде финансиран един проект, възложителят (АПИ или община) да подготви така документацията за обществената поръчка, че да спечели правилната фирма“, обясни Георгиев.

„По отношение на общинските проекти това не се е случило, но за текущите ремонти зная, че вече станало. Имало е и изплащане на комисионни”, уточни той.

Доколкото знам на фирмите им е предлагано срещу едни 5% да им бъдат одобрени спорните проекти, които минаха през Народното събрание, каза депутатът.

Той разкри, че основната цел била Гроздан Караджов да получава много пари като министър по проекти, които отцепилите се от ИТН депутати смятали, че трябва да се случат по друг начин.

„Не познавам Орлин Алексиев. Чувал съм това, което са ми казвали хората“, заяви Георигиев. 

Той се е срещал и с друг човек, който е бил поканен във връзка с новите обществени поръчки за ремонт и поддържане. „Неговият шеф е ходил в „Делта хил”, там се е срещнал с друго лице, което е казало, че ще предаде на Орлин Алексиев, а пък той ще предаде на Гроздан Караджов”, каза отцепникът от ИТН.

На въпроса каква е функцията на Алексиев, защо той е толкова важен и дали не е представител на Слави Трифонов или пък Дългия е негов представител в тези тъмни бизнес отношения, депутатът отговори, че имало грешно виждане на лидера на ИТН и Тошко Йорданов за това как се управлява министерството. 

„В момента изпълнителният директор на „Автомагистрали” в 46-ия парламент ни се представяше като близък на Орлин Алексиев”, твърди Георгиев.

„Имахме 2 заседания на Комисията за превенция на корупцията. За мен имаше бездействие на ръководството на БАБХ по отношение на работата на границата. Логично е било да се подготвят за новата лаборатория, а не първо промяната и след това тези задръствания да се случат. Второто заседание беше закрито”, каза още той.

#отцепник #ИТН #Георги Георгиев #Гроздан Караджов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"