Прехвърлят неусвоени 233 млн. европари към общинска инфраструктура

Прехвърлят неусвоени 233 млн. европари към общинска инфраструктура
Светлана Боянова представляваше МЗХ на Осмата годишна среща на Националното сдружение на общините в Пловдив. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Неусвоени средства от европейската Програма за развитие на селските райони да бъдат прехвърлени към проекти за базова инфраструктура на общините, искат от Министерството на земеделието.

През тази седмица ведомството ще започне преговори с Комитета по наблюдение на Европейската комисия, съобщи зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова, цитирана от „Дневник“.

Целта е да бъдат прехвърлени неусвоените общо 233 млн. евро от мерките с по-слаб интерес към тези за пътища, ВиК инфраструктура, рехабилитация на зелени площи и реконструкция на сгради с културна ценност

Светлана Боянова представляваше МЗХ на Осмата годишна среща на Националното сдружение на общините в Пловдив.

В панела за програмата за селските райони тя заяви, че се очаква до края на годината прехвърлянето да бъде договорено с позволението на ЕК, въпреки че според правилата това не е възможно.

„Стискайте палци да го защитим“, призова зам.-министърът на земеделието.

От неусвоените средства 202 млн. евро ще бъдат прехвърлени към мярка 321, която включва изграждането и ремонт на общинските пътища. Интересът за тази година бил в пъти повече от заложеното предварително.

Очакванията на Светлана Боянова са по тази мярка средствата да стигнат за почти всички проекти, които общините са подали през тази година.

Останалите 31 млн. евро ще бъдат прехвърлени към мярка 322, където се включват проекти за рехабилитация на обществени зелени площи, на обществени сгради с местно историческо и културно значение на сгради с религиозно значение и подобряване на прилежащите пространства.

Включват се и проекти за ремонт на фасади на частни сгради, както и реконструкция и изграждане на улична мрежа, тротоари, площади и улично осветление, но парите най-вероятно няма да стигнат за всички общини.

Светлана Боянова уточни, че няма да се отваря нов прозорец за кандидатстване с проекти, а прехвърлените пари ще се насочат към одобрените през 2012 г. проекти.

#Програма за развитие на селските райони #ПРСР #Светлана Боянова #МЗХ #НСОРБ #инфраструктура

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"