ВИДЕО Неделев ще играе занапред с шлем като Петър Чех

ВИДЕО Неделев ще играе занапред с шлем като Петър Чех
A A+ A++ A

Тодор Неделев почти сигурно ще играе със специален шлем при завръщането си на терена. Неделев пострада тежко при катастрофа между автобусите на националния отбор в Грузия в петък. 

Капитанът на Ботев е със счупен череп след инцидента и ще му трябват поне 4 месеца, за да се възстанови и отново да излезе на терена. Подобни контузии в света на футбола се случиха няколко пъти в последните над 10 години във Висшата лига на Англия, но тогава те бяха причинени на терена.

Първият подобен случай беше на 14 октомври 2006г., когато вратарят на Челси Петър Чех се сблъсъка със Стивън Хънт от Рединг още в първите секунди на двубоя. Дясното коляно удари жестоко главата на Чех, който изпадна в безсъзнание, а след това се оказа, че черепът му е бил счупен. Докторите поставяха и кариерата му под въпрос, но вратарят успя да се възстанови за три месеца и през януари 2007г. вече беше в игра. След завръщането си в игра до края на кариерата си Чех играеше със специален шлем, който да го предпазва от нова травма в главата. Чех игра до 2019-а година, а в момента е директор в Челси и дори играе хокей в четвърта дивизия в Англия.

Райън Мейсън от Хъл Сити също получи тази неприятна травма. Той счупи черепа си на 22 януари 2017г., след като се сблъсъка с Гари Кейхил от Челси през 2013г. Кейхил продължи двубоя и дори вкара гол. Мейсън реши да прекрати кариерата си след инцидента едва на 25-годишна възраст, а Тотнъм - клубът, в който играеше като преотстъпен от Хъл, му подаде ръка и той стана помощник-треньор, а за кратко и пое "шпорите" като временен мениджър. 

Последният тежък случай със счупен череп във Висшата лига беше през сезон 2020-2021. На 29 ноември 2020г. мексиканският нападател на Уулвърхямптън Раул Хименес се сблъска глава с глава с Давид Луис от Арсенал. Хименес беше със счупен череп след това, а Луис даже продължи да играе. Мексиканският нападател се завърна в игра от началото на миналия сезон през август 2021г. след 8 месеца извън терените. Голаджията се завърна в игра и продължи да вкарва за Уулвс, но до края на кариерата си ще играе с шлем. 

Все още няма точни прогнози кога Неделев ще е готов за игра. В момента той е в Тбилиси и след като бъде изписан ще бъде настанен в хотел. С него ще бъдат доктора на националите д-р Бисер Бочев, приятелката му и майка му. 

Най-вероятно Неделев ще бъде транспортиран до България с медицински хеликоптер. 

#Тодор Неделев #шлем #Петър Чех

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Спорт
Последно от Спорт

Всички новини от Спорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"