Аню Ангелов иска нов многоцелеви изтребител през 2014 г.

Аню Ангелов иска нов  многоцелеви изтребител през 2014 г.
Министърът на отбраната Аню Ангелов преди началото на редовно заседание на Министерския съвет, октомври 2012 г. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

До края на октомври в Министерския съвет ще бъде представен инвестиционен проект за нов многоцелеви изтребител, обяви министърът на отбраната Аню Ангелов.

По време на почитането на паметта на загиналите летци и парашутисти в столицата в понеделник, министърът изрази надежда, че през 2014 г. България може да придобие такъв изтребител, информира Дарик.

Ангелов обясни, че по въпроса с бойния самолет тепърва предстоят преговори с представители на други държави.

„Българските летци имат бъдеще“, категоричен беше Аню Ангелов в навечерието на 100-годишния юбилей на Военновъздушните сили в страната.

По думите му въпреки финансовата криза страната прави всичко възможно от 2014 г. нататък да осигури средства за многоцелеви изтребител.

„Рано или късно нашите летци ще го имат“, категоричен беше министърът.

„Ние спазваме всички условия, които е поставила Европейската комисия в смисъла, в който те влагат. Ако купуваме изцяло нов изтребител, той е собственост на компаниите, тогава бихме направили и съответния конкурс. Ако това е собственост на държавата, няма да има конкурс в истинския смисъл на думата“, поясни Аню Ангелов.

Най-голямото тегло на българската авиация обаче остава безпаричието, обяснияват летците.

Според ветераните, дошли да поднесат венци и цветя пред трите столични паметника на летците, състоянието на българската авиация в момента наподобява това, което е било през 1989 г.

„Имаше разцвет на българската авиация в периода 1980-1985 г., но така тръгнаха събитията, че всичко се разори. Останахме на нула. Показателите са почти такива, каквито са били към края на 1989 г. Авиацията ще бъде, няма да загине. Няма ли авиация, няма нация“, споделиха ветераните.

#Аню Ангелов #министър на отбраната #летци #авиация #ветерани #самолет #многоцелеви изтребител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници