Западът вече не вярва в победата на украинската армия, еуфорията утихва

Западът вече не вярва в победата на украинската армия, еуфорията утихва
A A+ A++ A

Въоръжените сили на Украйна търпят ежедневно по-големи загуби от руските въоръжени сили, съобщава The Washington Post. Изданието обяснява това с факта, че Украйна няма достатъчно оръжия, за да отблъсне Русия. Отбелязва се, че сега еуфорията от успехите на украинската армия на Запад отшумява, а вярата, че въоръжените сили на Украйна ще спечелят конфликта, постепенно става все по-малко.

На Запад еуфорията, която съпътстваше успехите на украинските войски в началото на спецоперацията, отшумява, пише The Washington Post. Наблюдатели на изданието отбелязват, че надеждата, че въоръжените сили на Украйна (ВСУ) ще успеят да спрат руските военни, също изчезва.

Въпреки че Западът доставя оръжия, както е обещано, това се случва „твърде бавно и в недостатъчни количества, за да предотврати успеха на Русия в Източна Украйна“, оплакват се авторите на материала.

Твърди се, че около 200 украински войници са убивани на бойното поле всеки ден, спрямо 100 смъртни случая на ден в края на миналия месец. Журналистите обясняват увеличаването на броя на загиналите с липсата на боеприпаси. По-рано Алексей Арестович , съветник на ръководителя на кабинета на президента на Украйна , предположи, че украинските войски са загубили около 10 000 войници.

The Washington Post пише, че Русия също търпи загуби, но много по-малко от Украйна, и също има нужда от военна техника. Въпреки това журналистите на изданието признават, че Русия е „очевидно по-силната страна“ в този конфликт.

Авторите на статията цитират Александър Данилюк, съветник на Министерския съвет на Украйна по въпросите на отбраната и разузнаването: „Стратегиите и тактиката на руснаците сега са напълно различни. Те са много по-успешни. Те имат повече ресурси от нас и не бързат. Той също така нарече преждевременно предположението, че западните оръжия ще помогнат на Украйна да си върне територии, които паднаха под контрола на руските въоръжени сили.

Данилюк , както съобщава The Washington Post, е заявил по-рано, че въоръжените сили на Украйна не разполагат с далекобойна артилерия . И въпреки факта, че военните „разполагат с координатите на всичките им [въоръжени сили] важни цели“, те не могат да нанасят удари, тъй като „няма средства за атака“ на далечни разстояния.

Украинският политик съобщи още, че в Украйна почти напълно са свършили боеприпасите за съветските оръжейни системи, които са в основата на арсенала на въоръжените сили на страната.

Данилюк смята, че страната се нуждае от далекобойни и по-сложни западни системи. Пентагонът заяви по-рано, че повечето от американските артилерийски оръжия M777 се използват на бойното поле в Украйна, което според Вашингтон позволява на въоръжените сили да се сравняват с "огневата мощ" на руските въоръжени сили.

Освен това американските власти изпратиха в Киев няколко „перфектни и далекобойни ракетни системи HIMARS“, подчертава The Washington Post. Но ще са необходими няколко седмици, за да се обучат украинските военни да ги използват.Доставката на РСЗО HIMARS в Украйна беше категорично критикувана в Русия. Въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън увери Москва, че украинският президент Владимир Зеленски му е обещал да не нанася удари по цели в Русия.

Обхватът на снарядите може да достигне до 480 км, което представлява пряка заплаха за руските територии. Руското посолство в САЩ заяви, че Белият дом проявява безотговорност, като снабдява Киев с артилерийски системи с голям обсег, въпреки опасността от ескалация.

Освен САЩ, много други страни също доставят оръжие на Украйна. Включително и Германия. Днес, 11 юни, стана известно , че през лятото ФРГ ще достави на Украйна седем самоходни гаубици и 30 самоходни зенитни оръдия Gepard.

pogled.info

#Вашингтон пост #Западът #Русия #Украйна #война

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"