След пороя: Община Трявна обяви бедствено положение

След пороя: Община Трявна обяви бедствено положение
A A+ A++ A

Община Трявна обяви бедствено положение на част от своята територия, вследствие на обилните валежи, които се изляха в късния следобед вчера на територията на населените места и нанесоха редица материални щети в частни и общински имоти.

Това бе решено на свикан от кмета на Трявна Общински кризисен щаб, който се проведе в сградата на общинска администрация. На заседанието присъстваха представители на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението”-Трявна, Районно управление-Трявна; ВиК ООД-Габрово, район Трявна; Агенция “Пътна инфраструктура”, електроразпределително дружество ЕНЕРГО-ПРО, кметски наместници и служители на общинска администрация.

От представената картина стана ясно, че са нанесени щети на жилищни и административни сгради във всички населени места на територията на Община Трявна, но най-засегнати са частни имоти и пътни участъци по улиците “Украйна”, “Индустриална”, “Златьо Ошански”, “Христо Ботев”, “Стара планина” и “Бенковска” в града, както и в кварталите “Божковци”, “Стояновци” и “Раданци”, където има основно наводнени къщи и затлачени дерета и тепърва трябва да бъдат разчиствани със специализирана техника. Наводнени участъци има и в района на село Енчевци и в предприятията ЕМКО, РИК и Мави, съобщиха от Общината.

Вследствие на дъждовете има също така образувани свлачища в района на село Черновръх. Назначена е вече комисия, която ще извърши оглед и ще направи оценка на нанесените щети по жилищни и административни сгради, паркове и градини, пътна, електропреносна и водоснабдителна мрежа.

“Предвид създалата се непредвидена ситуация съм провела вече разговори с Министерството на регионалното развитие и благоустройство, областния управител на Област Габрово и в рамките на деня ще бъдат изпратени доклади до МРРБ, Министерски съвет, Междуведомствена комисия по бедствия и аварии и всички необходими институции, за да предприемем възможно най-бързо съответните мерки за възстановяване на щетите и да окажем нужната помощ на хората”, подчерта кмета на Община Трявна Силвия Кръстева.

Финансова помощ от държавата ще бъде търсена и за извършване на ремонт на вече съществуващи подпорни стени, както и за изграждане на нови такива в кварталите “Божковци” и “Раданци”, както и по поречието на река Тревненска в града в участъците, където е най-наложително.

“Освен наводнение в сградата на общинска администрация, десетки частни имоти, пътни участъци и частично разрушение на инфраструктурата, силните проливни дъждове доведоха и до повреда на канализационния колектор за отпадъчни води, който е изграден с финансиране от ПУДООС.

Едната част е отнесена от водата и ще търсим финансова подкрепа и по този въпрос, тъй като обектът все още не е въведен в експлоатация. Вече сме уведомили и фирмата-изпълнител за създалата се ситуация”, коментира още г-жа Силвия Кръстева.

Работата на екипите продължава и към този час. Падналата върба до Кивгирения мост в старата част на Трявна вече е премахната и дерето на реката в този участък е почистено.

Продължава разчистването от наноси, кална маса, паднали клони и дървета и в останалите засегнати участъци в населените места на цялата територия на Община Трявна.

Тепърва ще се възстановява водоснабдяването в село Дончевци и кв. "Раданци".

#Трявна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »