Политолог: Големите губещи са БСП и ДБ

Политолог: Големите губещи са БСП и ДБ
A A+ A++ A

"Категорично се насочваме към нови избори. Не виждам дали тази коалиция ще преодолее вече натрупаното негативно впечатление у гражданите, в обществото. В момента не виждаме нищо по основната заявка на тази коалиция – борбата с корупцията. Виждаме съвсем друго – спорове около постове, дебати около назначения, които се случиха със стотици за 6 месеца, в различни сектори на публичната администрация, местната власт, виждаме повече от предишното дори. Аз съм сигурен, че избирателите са изключително объркани."

Това мнение изрази пред БНР Александър Димитров, политолог и преподавател в УНСС.

Големите губещи на следващите избори са ДБ и БСП, техните проценти ще са доста по-надолу, "Възраждане" ще спечели доста повече, прогнозира Александър Димитров. При ИТН има очаквания да върнат част от резултата си, посочи той. По думите му най-вероятно ГЕРБ и ПП "ще си сменят местата" -  ГЕРБ ще се върне на първо място, но с много по-нисък от желания резултат.

За да има правителство на малцинството, трябва да има парламентарна култура, каквато нямаме. Освен това трябва да има повече партии в парламента – други играчи, които не са номинално обявени като управляващи и опозиция и които епизодично да подкрепят предложения на едно правителство, допълни политологът.

Според Димитров "има вариант, в който ИТН се разцепва", това е "изпитаният, който вече сме наблюдавали", защото "Възраждане" на този етап е монолитен блок, ДПС винаги е бил такъв, а от ГЕРБ не може да се очаква да се отделят толкова депутати. 

В тази ситуация президентът е доста по-резервиран, отколкото бихме очаквали, коментира Александър Димитров в предаването "Преди всички".

Къс програмен кабинет е много неясна конструкция, смята политологът, който пита ако се приеме актуализация на бюджета и предстоят нови избори, какво налага такъв програмен кабинет.

Премиерът Петков не е подготвен по казуса "Северна Македония", категоричен е Димитров. Той очерта три позиции - коалиционна, президентска и на външното министерство.

"Не може правителството да води разговор на три нива, в три различни контекста. (…) Не виждаме хоризонти, виждам, че се втвърдяват позиции."

"Г-жа Нинова в лично качество едва ли ще е добър парламентьор, но познавайки характера на Трифонов, се съмнявам, че който и да е, би го убедил да се върне", заяви Александър Димитров за евентуални преговори за скрепяване на коалицията или преформатиране на управлението. 

Димитров обрисува Корнелия Нинова и Слави Трифонов като не най-диалогичните хора, "хора с твърди характери, държат да се налагат на другите, трудни на маса за преговори".

#БСП и ДБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай