Глосов: Държавата дължи милиарди на строителния бранш!

Глосов: Държавата дължи милиарди на строителния бранш!
A A+ A++ A

"400 строителни фирми са прекратили своята дейност от началото на 2022 година, отписвайки се от Регистъра на строителните фирми".

Това каза пред БНР инж. Светослав Глосов, почетен председател на Камарата на строителите в България, бивш председател на УС на АПИ.

"За да започне изпълнението на една обществена поръчка, понякога са необходими 2-3 години, процедурите са дълги, обжалвания и т.н. Т.е. строителите са принудени да работят на цени, които още със започването - голяма част от тях вече не са актуални. ... 40-50 на сто е средният процент на поскъпване на строителните материали. Не говоря за труда, който също поскъпва, а целта на държавата е да изравни доходите на българските работници с тези в Европа. Това няма как да се случи, ако ти работиш на цени, които са от 2-3 години назад", обясни той и уточни, че в предложената актуализация на бюджета не са предвидени средства за индексиране на цените:

"Говореше се, че ще бъдат индексирани цените на строителни работи, извършени след 30 юни 2021 година. министърът на финансите Асен Василев в едно свое изказване каза, че това ще се случи за видове работи, които ще се изпълняват след влизане в сила на закона (промените в Закона за обществените поръчки - б.р.)". 

По думите на инж. Глосов разследващите органи в държавата вече повече от година са имали време да кажат кои са тези фирми, т.нар. акули в бранша, за които се твърди, че са били на върха на олигархичната пирамида, в която са потъвали парите за инфраструктурното развитие на България.

"Не са само тези 8 или 20 фирми в бранша, 6000 са всички и това обвинение (крадливи фирми - б.р.) е обида за строителите. ... Сигурно още 500-600 фирми ще отпаднат до края на годината, ако се продължава по същия начин. Не може строителният бранш да се отъждествява с тези 8 или 20 "крадливи фирми", както ги наричат", почерта почетният председател на Камарата на строителите в България.

Инж. Светослав Глосов съобщи, че има много обществени поръчки, които се обявяват в момента, но няма кандидатстващи за тяхното изпълнение фирми заради заложените цени в тях:

"Голяма част от фирмите работят на загуба, защото трябва да изхранват работниците. Вероятно ще има нови фалити, ако не бъде решен въпросът със Закона за обществените поръчки, методиката за индексирането на цените и времето за индексиране. Това трябва да стане много бързо. По наши изчисления около 500 млн. лева са необходими за индексиране на тези цени".

Държавата дължи милиарди на строителния бранш, изтъкна той и уточни, че не става дума само за пари за пътища.

Глосов посочи, че от Камарата на строителите в България са в готовност да се включи в протеста на работодателските организации на 27 юни.

Снимка: Стоп кадър, бТВ

 

#строители #държава

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"