Екоактивисти: Мобилен екип да лови вандалите на плажа "Липите"!

Екоактивисти: Мобилен екип да лови вандалите на плажа "Липите"!
A A+ A++ A

Граждански активисти от групата за защита на Синеморец и Природен парк Странджа – „Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг“ предлагат просто и ефективно решение за засилване на контрола за спазването на природозащитното законодателство в крайбрежната част на ПП „Странджа“. 

В основата е създаването на мобилен екип, който редовно да обхожда застрашените местности, да "лови" и глобява на място нарушителите. 

Изготвянето на предложението е продиктувано от многобройните вандалски набези - особено в района на плаж Липите. Плажът е ограден изцяло от ЗМ „Силистар“, а забраната за навлизане на МПС често се нарушава. Не са рядкост и нарушенията в ЗМ „Устие на река Велека“. Въпреки множеството сигнали установените и санкционирани нарушители се броят на пръстите на едната ръка. В Годишния доклад за състоянието на околната среда за 2021 г. са посочени само 2 съвместни проверки на служители на ДПП Странджа и бургаската дирекция по горите. Две за цяла година - повече от смущаващо е. 

Подобряването на контрола може да стане, без да се налага откриване на нови щатни работни места и без да натежава на бюджета. Просто е необходимо да е направи актуализация на длъжностните характеристики на определени служители на институции, които така или иначе имат контролни функции. 

Така още от 1 юли може да се сформира обходен екип, който редовно да инспектира крайбрежната част на ПП Странджа, особено в защитените местности „Устие на р. Велека“ и „Силистар“, местностите Поляните и Бутамята, плаж „Липите“ и др. През активния туристически сезон (от 1 юли до 30 септември) този екип от двама души - представители на регионалната екоинспекция в Бургас и на парка Странджа, да извършва теренни обходи. За резултатите от всеки обход ще се съставя съвместен констативен протокол, копия от който да се пращат в РИОСВ-Бургас и ДПП Странджа. При констатирани нарушения на Закона за защитените територии и Закона за биологичното разнообразие следва нарушителите да бъдат санкционирани с акт на място.

Предложението е разгледано и одобрено от всички организации, активни по темата за опазването на Синеморец и Странджа. Сред тях са WWF България, Асоциацията на парковете в България, „Зелени закони“, Коалиция „За да остане природа в България“

То е изпратено до министъра на околната среда Борислав Сандов и до директора на Изпълнителната агенция по горите Филип Ковашки. Очакванията са да бъде разгледано в най-кратък срок, пише "Сега".

Снимка: Бгхотели

#Синеморец #екоактивисти

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"