Река излезе от коритото си и помете четири моста (ВИДЕО)

Река излезе от коритото си и помете четири моста (ВИДЕО)
A A+ A++ A

Проливните дъждове през последните дни продължават да причиняват бедствия на различни места в страната. Частично бедствено положение беше обявено в община Вършец, в Криводолското село Ракево, както и в град Враца. Проходът „Петрохан” остана затворен заради свлачища, паднали дървета и прокопан асфалт. 

Жълт код за обилни валежи е обявен за неделя в 17 области в страната, предупреждават синоптиците, предава БНР. Кодът е за  Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Търговище, Габрово, Ловеч. София-област, Пазарджик. Пловдив, Стара Загора, Сливен, Бургас, Ямбол, Смолян, Хасково и Кърджали. Очаква се количествата за денонощието да са до 25-30 mm.

Очаква се днес вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов да провери разчистването на прохода Петрохан, който беше затворен заради проливните валежи. Разчистването ще приключи в понеделник. В 12:00 часа, заедно с кмета на Вършец Иван Лазаров, вицепремиерът ще инспектира обектите, които са засегнати от наводненията. 

Наводнения, затворени булеварди и закъсали автомобили причиниха интензивните валежи у нас в петък и събота. 

Положението във Вършец стана критично, след като река Ботуня разруши част от корекцията си и заля отделни квартали. Реката отнесе четири моста, използвани за преминаване от кварталите към центнъра на града. Калната вода завлече и камион. Наводнени са къщи в квартал "Заножене" и в село Горно Озирово. Засега основният мост в парка, който е бетонен, удържа на стихията. За последните 10 часа във Вършец са паднали 130 литра на квадратен метър. Дъждът в късния следобед е спрял. 

В частично бедствено положение е и Враца. Основни булеварди потънаха под вода, показа репортаж на Би Ти Ви.  В по-ниските части на пътните платна се събира вода и шахтите не могат да я поемат. По улиците на града има закъсали автомобили, няма пострадали хора. Някои от основните подлези са блокирани и през тях движението е невъзможно. На място работят екипи на пожарната и общинското предприятие "БКС", които отводняват критични места.

"От вчера имаме 35 сигнала във връзка с интензивните валежи. Става въпрос за завирявания и паднали клони. В момента обстановката е нормална. От нощта имаме само един сигнал, на който сме реагирали", каза пред Нова тв Красимир Димитров, директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община. По думите му няма опасност от преливане на реки.

Заради сериозното количество валежи в последните дни на много места у нас бяха нанесени и материални щети. Най-тежко бе положението в Горна Оряховица, Асеновград и Велико Търново, където паднаха рекордни количества дъжд.

Проблеми има и в Смолянско. Река Малка Арда излезе от коритото си и наводни къща в село Малка Арда в смолянската община Баните след обилни дъждове в продължение на 20 часа. От община Баните многократно са подавали искания до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии за финансиране на подпорна стена, която да ограничи водата, но от там няма никакъв отговор, разказа кметът на Баните Павлин Белчев пред БНР. "На 25 март е последното писмо, с което сме искали финансиране на тази подпорна стена пред Комисията за бедствия и аварии и за съжаление, нямаме абсолютно никакъв отговор. Ние в случая с това писмо сме поискали на четири възлови места в община Баните, където има спешна необходимост от предприемане на мерки за предотвратяване на бъдещи проблеми, свързани с бедствия и аварии, но на този етап няма нищо и в крайна сметка държа да отбележа, че тук не говорим за обект, който струва милиони левове. Говорим за стена, която цифром и словом струва 250 000 лева с ДДС и аз апелирам тази комисия да заработи, защото тя е единственият способ, който би могъл да помогне да се предотвратят подобни бедствия и аварии", обясни той.

В Смолянско има риск за пътя Девин-Смолян, който е компрометиран на много места. Критично е и във Вършец. Преля и река Ботуня, разрушавайки моста не селото.

Затворен проход

Проходът Петрохан бе затворен тази сутрин заради паднали на пътя камъни. Временно движението по път II-81 София - Монтана в участъка Бързия - Гинци при км 59 е ограничено поради паднала скална маса и наводнен пътен участък. Проходът вероятно ще остане затворен до понеделник, съобщава БТА, цитирайки областното пътно управление на Монтана. Трафикът се регулира от "Пътна полиция".​ От пътната агенция същевременно информираха, че заради катастрофа временно движението по изпреварваща и активна лента на магистрала "Тракия" при км 61 в посока София е ограничено. Трафикът се осъществява в аварийна лента и се регулира от "Пътна полиция". 

Мобилизация 

Заради обилните валежи вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова свика съвещание с представители на предприятията и институциите, отговорни за поддържане на язовирите. В момемнта не са достигнати критични нива и няма опасност от преливане, докладваха на срещата от "Напоителни Системи" ЕАД, "Земинвест" ЕАД , Министерството на околната среда и водите, Държавната агенция по метрология и технически надзор и Държавното предприятие по управление и стопанисване на язовирите. Областните управители и кметовете са получили указания как да действат при влошаване на ситуацията.  

 

#Петрохан #Гроздан Караджов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"