Германия не даде на Испания да прати танкове в Украйна

Германия не даде на Испания да прати танкове в Украйна
A A+ A++ A

Германия блокира плановете на Испания да прати в Украйна танкове Leopard 2A4. Както съобщава "Шпигел", Германия не е съгласна испанското правителство да прати 40 стари бойни танкове, германско производство. Ако Германия се беше съгласила, това щеше да е първият случай страна-членка на НАТО да изпрати бойни танкове в Украйна, отбелязва изданието. Но УНИАН припомня думите на Анджей Дуда, че Полша вече е дала повече от 240 танка и над 100 единици бронетехника. 

По данни на правителствените кръгове в Берлин испанците внезапно отстъпили: федералното правителство предупредило испанците, че тяхното решение ще е отстъпление от приетото от всички западни съюзници решение (неофициално и неформално) да не се дават на Киев танкове. 

Business Insider уточнява, че Мадрид се е извинил на Берлин за създаденото вълнение. Новото испанско искане е само 10 танка, но и то е висящо. Освен това танковете от 1990-те години са толкова амортизирани, че възстановяването им ще трае няколко месеца. 

 Съветникът в офиса на Зеленский Алексей Арестович за пореден път обвини Запада, че поддържа Путин - той го легитимира, поддържаше и поддържа до момента. Това каза тази вечер Арестович в интервю. Той даде за пример, че от януари до април т.г. стокообменът на Германия с Русия е донесъл на Путин допълнително 6 млрд.евро. Същата статистика публикува в Туитър профила си известният вече посланик на Украйна в Берлин Андрей Мелник. За този период въпреки руската агресия в Украйна Германия е увеличила импорта от Русия с 60 %, докато за същото време търговията между Германия  и Украйна е спаднала с 11 %. 

Арестович посочи, че Русия до момента не е печелила нито една война, в която не са участвали украинци. Но ако Западът не помогне на Украйна, 500 000 украинци ще се присъединят към руската и беларуските войски, които наброяват 1.5 милиона души, и на Запада му се пише лошо. 

"Да допуснем, че Путин победи. Към армията от милион и половина ще се присъединят 500 000 украински бойци. Всички видяха как воюваме. И всичко това ще бъде насочено срещу Европа. И тогава как забавните европейски войски ще спрат съюза между Русия и Украйна, ако се случи, плюс Беларус?", пита риторично Арестович. 

 

 
 
Източник: "Сега"
 
 
Снимка: ТВ1.ру

#Германия #Испания #танкове #оръжие за Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »