Днес е Петдесетница, ето какво (НЕ) се прави

Днес е Петдесетница, ето какво (НЕ) се прави
A A+ A++ A

Петдесетница е петдесетият ден след Великден - денят на Света Троица, денят на слизането на Светия Дух върху светите апостоли, рожденият ден на нашата Света Православна Църква.

В този ден всичко е кръстено с огън, всичко се променя, всичко се обновява, всичко се ражда наново. И в това велико преобразяване на света участват и Бог и човек, небето и земята, и Духът и материята, пише За Жената.

Събитието няма конкретна дата и зависи от честването на Великден. Троицата се празнува на петдесетия ден след яркото възкресение на Христос, а през 2022 г. празникът е на 12 юни.

Ето как да привлечете късмет и да се спасите от нещастия.

1. На този ден украсете къщата с брезови клонки и букети от диви цветя - за щастие.

2. Не забравяйте да запалите свещи в памет на починалите роднини. Това помага за получаване на родова защита

3. На този ден не можете да работите. Тези, които нарушават забраната, ги заплашват с проблеми. Забраната се отнася за ръкоделие, работа в двора, полето и градината.

4. Не е възможно да се копае земята в деня на празника, в противен случай реколтата ще бъде загубена, а този, който наруши забраната, е заплашен не само от глад, но и от други проблеми.

5. Тези, които на този празник се съберат около масата като голямо семейство, ще бъдат щастливи цяла година.

6. Смята се, че предсказанието за Троицата е най-надеждно. Освен това, сбъдването на желанията ще се случи, ако те идват от сърцето и не съдържат алчност.

7. Поверията казват, че ако в къщата има билката девесил, никакво зло няма да влезе в дома и няма да може да навреди.

8. В деня на празника се събират брезови клонки. Смята се, че те съдържат лечебна сила, която помага за изгонване на заболявания и болести.

Празникът на Света Троица трябва да се проведе в семейния кръг, защото, според народните убеждения, тези, които живеят заедно ще преодолеят временните трудности

ОРХОВИТЕ ЛИСТА

Ореховите листа имат важно значение и в българските традиции на Света Троица. Тъй като се вярва, че душите на починалите са пуснати на Великден и се прибират на Спасовден, Света Троица или Свети Дух, в някои райони като Родопите, Тракия, Странджа на тези празници жените носят свежи орехови листа, разстилат ги върху пода на църквата и коленичат върху тях, затваряйки очите си.

Вярва се, че по този начин те „могат да чуят или да видят“ починалите си близки или светците. След литургията тези листа се носят на гробищата и се разстилат по гробовете – „за да правят сянка на починалите“.

В Ловешко вместо орехова шума в църквите се носят липови листа и клони и се коленичи върху тях, а след това също ги отнасят на гробищата. В селата в Троянско наричат Петдесетница „празник на липата“, защото в този ден дърветата обръщат листата си надолу. На излизане от църквата след празничната литургия хората преминават под венец от липови клони „за здраве“.

 

 

 

 

 

 

 

 

#Петдесетница

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"