Заков: Един от сценариите на войната може много сериозно да засегне България

Заков: Един от сценариите на войната може много сериозно да засегне България
A A+ A++ A

Един от сценариите на развитие на войната може да засегне много сериозно националната сигурност на България, като например разширяване на войната южно от Одеса, включително в Приднестровието, коментира военният министър Драгомир Заков.

Политическата класа в България е изправена пред тест за държавност. Ако този тест не бъде издържан с отличен, ще имаме много сериозни проблеми в следващите между 6 и 9 месеца, каза Заков пред бТВ.

Той посочи, че шоковете за страната са много – повишаващите се цени на енергоносителите, на суровините, зараждаща се продоволствена криза, вероятна стагфлация – изключително неприятен период от икономическия цикъл.

Министърът е на мнение, че правителството трябва да се обедини около конкретни ценности, за да може България да бъде преведена през предстоящите шокове през следващите до 6-9 месеца, а след това да се мисли за избори.

Цялата политическа класа трябва да прояви зрялост и държавнически подход. Това е необходимо на българския народ и на българската държава. В противен случай, ще изпаднем в една много тежка ситуация, коментира министърът на отбраната.

На въпрос дали е разбрал защо "Има такъв народ" е напуснала управляващата коалиция, министърът каза, че това си е тяхно решение. Не съм поканен дори от ИТН да бъда част от правителството, бях поканен от премиера лично. Не мога да твърдя какви са били техните мотиви, каза Заков.

Попитан дали съжалява, че е напуснал като посланик и е станал министър в правителство, което може да издържи няколко месеца, министър Заков каза, че калкулирал, че това винаги може да се случи и не съжалява.

Военният министър каза също, че не е разочарован от актуализацията на бюджета в частта за неговото министерство.

Трябва да бъдем реалисти. В момента е важно да направим бюджет, който да отговори на шоковете, които предстоят, посочи министър Заков. 

Ако няма работещ парламент, спира модернизацията на българската армия. Подготвят се проекти за модернизация, вече има решения на Министерския съвет, които трябва да се придвижат към парламента. Ако това не се случи, модернизацията на армията спира в изключително критичен момент, коментира още военният министър.

Снимка: МО

Източник: Медиапул

#Драгомир Заков #МО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »