Продавачът на самолета фантом: Купи го фирма от София

Продавачът на самолета фантом: Купи го фирма от София
A A+ A++ A

Шестместният самолет нарушител "Пайпър", който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, е бил продаден на фирма, най-вероятно със седалище в София, в събота. Това казва пред OFFNews последният официален собственик на 60-годишния Piper PA-23-250 Aztec Брониус Заронскис, открит от изданието в дома му в Литва.

Заронскис казва, че купувачите според него не са били българи, а вероятно от Румъния или Украйна. Той не знае имената им, посочва, че покупката е била от името на фирма. "Не помня сега, трябва да погледна, има документи, но не са при мен в момента. Мисля, че пишеше, че е от София. Договор, всичко има, протокол за предаване. Всичко е законно оформено", посочва той.

Човекът обяснява, че отдавна е дал заявка за дерегистрирането на самолета като въздухоплавателно средство. "Но доколкото беше заложен в банка като обезпечение по кредит, някога много отдавна, сега отидох в банката, дадоха ми справка да свалим ипотеката, отидох при нотариус, но там има големи опашки, много се чака, сега чакам да ми свалят ипотеката. Сега след 20 юни ще го свалят от ипотеката", казва той.

"Не знам защо са кацнали там (край Търговище) и какво се е случило. Възможно е нещо да се е случило. Не бих казал, че са го захвърлили. Кацнали са нормално, сложили са след това чехола, калъфа, правилно са направили всичко. А какво да правят и да седят до самолета? Отишли са някъде. По работа сигурно", предполага Заронскис.

72-годишният мъж е ас на литовската авиация, завършил е Московското авиационно училище, бил е командир на ескадрила в Панежевис, а след напускането на армията е председател на местния авиационен спортен клуб. По време на събитията във Вилнюс през 1991 г. организира спасяването на авиационната техника на клуба от съветската армия и участва в съпротивата на литовците срещу съветската армия като заедно с младежи от клуба и граждани на Панежевис осъществява подслушване на радиочестотите и движението на съветските сили в областта. Сега се занимава с транспортен бизнес. Може да бъде видян с военна униформа с много награди и три звезди, обръщат се към него като към капитан от авиацията.

Експерт допусна, че самолетът е излетял от Русия

Самолетът може би е излетял не от Литва, а от руска територия. Той има много подробен маршрут. Това допусна авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред bTV. Полетът на превозното средство, което е на повече от 60 години, започва от Литва, минава през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и каца на частно летище между Търговище и Шумен.

"Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет - да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет", смята Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали. "Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе на река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата", добави Борисов.

Основната версия, по която разследващите работят, е, че летателният апарат е бил откраднат.

Вътрешният министър Бойко Рашков отрече версията, че самолетът е излетял от Русия. "Поддържаме активна връзка с колегите от Литва и Унгария, откъдето вече имаме информация", каза той пред bTV. По думите му "първоначалната оперативна информация е доста богата и обещава, че това, което е извършено, ще бъде на 100% установено и доказано".

Той отказа да коментира лицата, които са пътували в самолета, за да спази "процесуална дисциплина".

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа, съобщиха от Министерството на отбраната. Преди това е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

Заков: Самолетът не е бил заплаха за България в нито един момент

"В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прехващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента МО извършва съответните действия за установяване на причините", увери вчера военният министър Драгомир Заков.

"Дали самолетът е шпионски или не ще установи разследването", коментира той и днес от Атина, където е на посещение, цитиран от Нова тв. "Не може по този начин - абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи, да се обяснява как е срамно едва ли не за българските ВВС, че не били следяли самолета. Няма такова нещо. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди на влезе на територията на страната ни", посочи Заков и допълни, че не може да приеме самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата.

"Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат - при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военни или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие", допълни Заков. "Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в Граф Игнатиево преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работа", обясни министърът.

Прокуратурата: Самолетът е незаконно отнет

Самолетът, който беше намерен на летището между Шумен и Търговище, е незаконно отнет в чужбина и с него е извършен нерегламентиран полет над няколко страни, предава БНР като се позовава на окръжният прокурор на Търговище Диляна Стоянова.  На борда не са открити оръжие, наркотици и документи. При огледа са иззети карти и таблици, които нямат връзка с полета. Взети са отпечатъци. 

Самолетът не е изоставен набързо, а е покрит. Прокуратурата в Търговище все още не знае кои са извършителите на нелегалния полет над България и други европейски страни. Разследващите не разполагат с официални данни от Видин, където самолетът е спрял и заредил гориво. 

Според прокуратурата в Търговище, полетът не е застрашавал националната сигурност. Очакват се и данни от другите държави, през които е прелетял шестместният самолет фантом.

Военните сили в седемте държави, през които прелетя 60-годишният самолет „Пайпър“, вероятно са преценили, че полетът не представлява опасност е коментирал пак пред Националното радио Георги Георгиев, управител на летателна площадка „Градище“. Георгиев обаче не е съгласен с това, защото никой не е наясно какво е имало на борда и кой е бил в летателната машина.  „Тези хора, които са дошли в България, никой не ги знае кои са. Нито са минали митница или паспортен контрол“, обясни той.

На въпрос  „Как пилотът е знаел, че край Търговище има старо летище, което може да бъде използвано?“ Георги Георгиев отговори, че на всеки таблет може да бъде инсталирано приложение, което предлага модерна полетна навигация. Тази апликация показва всички действащи и недействащи летища в цяла Европа. Вторите са важни за самолетите, на които им се налага да кацат аварийно, уточни Георгиев.

Източник: "Сега"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »