Русия може да продължи войната със същите темпове най-много още година

Русия може да продължи войната със същите темпове най-много още година
A A+ A++ A

Русия може да продължи войната в Украйна със същите темпове най-много още година, твърди украинското разузнаване. Настъплението в Донбас продължава, а цел на Москва е и град Славянск. Великобритания предупреди за избухване на епидемия от холера в Мариупол. Близо 10 хиляди деца, жени и възрастни хора са блокирани в Северодонецк. Заради непрестанните бомбардировки, от месец насам група цивилни се крият в мазето на местно училище.

„Бомба удари къщата ни. Падна през покрива и проби тавана ни. Сега не знаем дали ще експлоадира. Крием се от 6-ти април”, разказва жителка на Северодонецк.

Евросъюзът постави Украйна в сивата зона между Блока и Русия, заяви президентът Зеленски. За пореден път той призова за ускоряване на процеса за членство на страната му.  „Проучваният показват, че 71% от европейците смятат Украйна за част от европейското семейство. Защо все още има политици, които са скептични и се колебаят за присъединяването на Украйна към Съюза?”, попита риторично Володимир Зеленски.

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола пък изрази силната си подкрепа за кандидатурата на страната. „Украйна вече е част от европейското семейство, но е крайно време тя да получи истинска възможност да се присъедини към европейския проект”, смята Мецола.

В същото време, президентът Владимир Путин предложи нов прочит на действията на руските сили в Украйна и сравни себе си с цар Петър Велики. „Петър Първи води Северната война 21 години. Изглеждало е, че се бие с шведите и откъсва територии. Нищо не е откъсвал, той ги е връщал. По всичко личи, сега се пада на нас да връщаме и укрепваме територии. Тези ценности представляват основата на нашето съществуване и ние ще се наложим и ще решим задачите, пред които сме изправени”, заяви руският президент.

Икономическият удар на Запада по Русия се оказа неефективен, пише руският вестник "Независимая газета". Медията коментира още, че 75 процента от жителите на страната подкрепят политиката на Москва, въпреки очакванията, че щетите от санкциите ще имат пагубен ефект върху страната.

#Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »