Какво важно договориха премиерът Петков и еврокомисар Ферейра ВИДЕО

Какво важно договориха премиерът Петков и еврокомисар Ферейра ВИДЕО
A A+ A++ A

Премиерът Кирил Петков се срещна с европейския комисар по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра.

"Задълбочено и конструктивно проведохме разговор и искам да кажа заключенията, които са важни за цяла България. Първо, споразумението за кохезионния фонд е вече политически и технически готово, ще бъде подписано в следващите няколко дни. Това са 22 млрд. лева. Говорихме и за Фонда за справедлив преход, който е с размер от 2.6 млрд. лева, които също трябва да бъдат разписани и подготвени до края на годината. Ето защо, когато говорим за 22 млрд. лева, за 2.6 млрд. лева, за да може България да успее да ги вземе, ние трябва да имаме стабилно правителство, ясна стратегия и работа с Европейската комисия", посочи Петков. 

"На официално посещение съм сега, но и преди това съм идвала на частни посещения. Виждам какъв напредък е постигнат след присъединяването на България към ЕС и много се радвам да видя резултати, които са последица от подкрепата на ЕС. През годините кохезионната политика е ключов инструмент. През последните 14 години България е доверен партньор в стремежа за постигане на общите европейски приоритети и в справяне с множество кризи - от COVID кризата през бежанците, които бягат от войната до осигуряване на устойчива енергия", каза от страна еврокомисар Елиза Ферейра. 

В тези несигурни времена Европа действа солидарно и кохезионната политика е основен лост за оказване на спешна помощ за държавите-членки, допълни тя. 

Оперативните програми детайлизират Споразумението за партньорство и представляват подробни планове, в които страните членки на ЕС определят как ще бъдат изразходвани средствата от структурните и кохезионния фондове по време на програмния период. През периода 2021-2027 г. България планира 10 програми.

#Петков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"