Ердоган заплаши Гърция с военна намеса

Ердоган заплаши Гърция с военна намеса
A A+ A++ A

Гърция "да се вземе в ръце", призова турският президент

Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган заплаши с военна намеса Гърция, ако тя не промени позицията си по отношение на статута на нейните острови в Егейско море. Лидерът на югоизточната ни съседка направи това изявление в последния ден на военните учения EFES-2022, в което вземат участие 37 държави, пише Kathimerini, предаде DarikNews.bg

Както обяснява изданието, въпреки факта, че самото учение (за десант) не създаде провокации, с изключение на някои рутинни нарушения, Ердоган го използва като платформа, за да повтори турското искане Гърция да демилитаризира островите си в Източно Егейско море, в противен случай е изправена пред „катастрофа“.

В реч, докато наблюдаваше маневрите в егейската крайбрежна провинция Измир в четвъртък, Ердоган каза: „Усилията за използване на острови с невоенен статут в различни учения и усилията за инструментализиране на НАТО и трети страни в това беззаконие, нямат смисъл освен усилие, което ще завърши с катастрофа“.

Гърция, добави той, трябва да се „вземе в ръце“ и „да избягва сънища, действия и изявления, които ще я доведат само до това да съжалява горчиво“ и се позова на войната за независимост на Турция в началото на 20-те години на миналия век, когато турците побеждават окупационните сили, включително Гърция.

„Турция няма да се откаже от правата си в Егейско море и няма да се откаже от използването на правата, установени от международни споразумения, когато става въпрос за милитаризацията на островите“, каза той.

Турция ще действа, каза той, в съответствие с „нашите задължения, произтичащи от международни договори“ и в съответствие с „отговорностите, произтичащи от историята и нашата култура“.

От своя страна говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому осъди турското тълкуване на договорите относно статута на източноегейските острови като „безпочвени митове, които нито могат да оспорват, нито да заменят международното право и международните договори“.

„Като цяло абсолютно нищо и по никакъв начин не може да навреди на нашите суверенни права и нашия национален суверенитет. Ето защо призоваваме Турция да спре тактиката си на провокации и да осъзнае, че единственият начин е отговорната и честна комуникация, в контекста на международното право и при абсолютно зачитане на суверенитета“, каза той.

#Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »