ООН: Глад застрашава между 11 и 19 милиона души по света

ООН: Глад застрашава между 11 и 19 милиона души по света
A A+ A++ A

Намаленият износ на пшеница и на други суровини от Украйна и Русия създава риск за между 11 и 19 милиона души по света, които през следващата година може да бъдат обречени на хроничен глад. Това обяви днес Организацията по прехрана и земеделие на ООН (FAO), цитирана от Ройтерс.

Войната в Украйна предизвика глобален недостиг на храна на фона на нарастващите цени на зърнените култури, на мазнините за готвене, горивата и торовете. 
Русия и Украйна осигуряват близо една трета от доставките на пшеница в глобален мащаб. Русия е ключов износител на торове, а Украйна е водещ доставчик на царевично и слънчогледово олио.

Поради руската военна инвазия в Украйна доставките на суровини за производството на храни намаляха рязко.

Организацията за прехрана и земеделие на ООН (ФАО-FAO) освен това предупреди днес в доклад, че рязко увеличаващите се разходи за необходими на фермерите стоки като торове могат да попречат на земеделците да увеличат производството и да влошат ситуацията с хранителната сигурност в по-бедните страни предвид рекордните сметки за внос. 

"Страните, които са най-силно засегнати, са в региона на Близкия изток/Северна Африка предвид силната им зависимост от вноса (особено на пшеница) от тези държави, но също така и на растителни масла, слънчогледово олио", предупреждава ФАО. 

Някои страни в Субсахарска Африка и Азия като Бангладеш и Индонезия също са "силно засегнати", предупреждава докладът.

#глад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »