Трети ден искри в коалицията: Купуват ли се постове и министри ОБЗОР

Трети ден искри в коалицията: Купуват ли се постове и министри ОБЗОР
A A+ A++ A

Трети ден прехвърчат искри в коалицията, след като преди няколко дни лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов обяви, че партията му напуска управлението. Той заяви, че депутатите от ИТН ще подкрепят актуализацията на бюджета в частта на социалните мерки и пенсиите на хората, но няма да подкрепят останалата част, защото е вредна и води страната към разруха. 

Веднага след това "Продължаваме промяната" даде пресконференция, на която премиерът Кирил Петков заяви, че последната седмица вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов на ИТН е поискал увеличаване на бюджета на МРРБ с 3,6 млрд. лева. В противен случай министрите от партията на Слави Трифонов са обяснили, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета. 

Премиерът обясни, че първият конфликт с ИТН в коалицията е възникнал когато са отказани първия 1 млрд. лева за тези фирми. 

По думите му вторият голям разрив с ИТН е дошъл заради липсата на реформа в КПКОНПИ и предложението му комисията да бъде оглавена от Бойко Рашков.

Днес ИТН дадоха брифинг, на който обясниха причините за желанието си да напуснат управляващата коалиция. 

По думите на Тошко Йорданов, "Кирил Петков иска да си организира собствен "Гешев", за да си го използва за каквото искат". "Това е също толкова неморално, колкото това, което направиха ГЕРБ и ДПС. Предложението на съдържанието на самия закон за КПКОНПИ е некадърно, защото те са слаби юристи", заяви той. 

"Намекна се, че ние искаме да имаме свой човек в КПКОНПИ, който да има право на вето. На тогавашния коалиционен съвет аз и други колеги изразихме опасения да  не превърнем новия орган КПКОНПИ в стария. Кирил Петков искаше точно това. Той каза, че не вярва на ДАНС и службите, защото те са на президента и затова му трябва разследващ орган и паралелна прокуратура. Тогава им предложих да не е един, а четири човека, които да взимат решенията с пълен консенсус", каза още Йорданов. 

Той заяви пред журналисти, че Кирил Петков е говорил с депутати от ИТН и им е предлагал оферти. "Аз имам доверие на членовете от парламентарната ни група. Ние сме тук за кауза, а не да бъдем купувани един по един. Може и да има някъде предател, но се съмнявам", посочи Йорданов.

Заместник-председателят на Народното събрание Ива Митева от ИТН съобщи, че Петков един от депутатите, който Петков е опитал да убеди да се отцепи от парламентарната група и да подкрепи неговото правителство, е Кирил Симеонов, член на бюджетната комисия. 

От своя страна Симеонов посочи, че, премиерът не му е предлагал постове, нито пари, а му е казал да си преосмисля позицията. Той е казал на Тошко Иванов, Любомир Каримански и Ива Митева за срещата, но след като са разговаряли с Петков.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров каза, че не може да коментирам дали е лъжа и дали е имало среща между Кирил Петков и Кирил Симеонов.

"Тази риторика не идва от нашата парламентарна група. Ние не офертираме, не купуваме и не раздаваме постове и бюджети за управление. И това е причината да се стига до такова напрежение в коалицията и излизане на коалиционни партньор. Нашата политика не е базирана на общи цели и принципи, които отстояваме", подчерта Гюров. 

От "Продължаваме промяната" отговориха и на днешното изказване на представители от "Има такъв народ", като заявиха, че са възмутени от това, че отново представителите на ИТН в трети пореден парламент саботират всички възможни действия за реформа в антикопупционната комисия и ефективни действия срещу корупцията. 

Милен Матеев от ПП беше категоричен, че времето за убеждаване и компромиси е приключило и те са "сложили на масата" вижданията си за ефективно противодействие и разкриване на корупцията във властта. Той посочи, че представят своето предложение за работещ антикорупционен орган пред обществеността и се надяват на открит и професионален дебат в Народното събрание.

#коалицията #министри

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »