Противник на окрупняването на университетите бе избран за председател на Съвета на ректорите

Противник на окрупняването на университетите бе избран за председател на Съвета на ректорите
A A+ A++ A

С 26 гласа "за" академик Лъчезар Трайков срещу 13 "за" акад. Христо Белоев и 4 "за" проф. Димитър Димитров бе избран новият председател на Съвета на ректорите.

Двама академици и един професор влязоха в битката за председателското място в Съвета на ректорите. Това са ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров, ректорът на Русенския университет акад. Христо Белоев и ректорът на Медицинския университет - София акад. Лъчезар Трайков.

Първият избор, проведен на 15 май от Общото събрание на Съвета на ректорите на висшите училища в България във Варна беше неуспешен. Тогава единствен кандидат беше ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков. За него гласуваха 24 от присъстващите 48 членове на Общото събрание. Управителният съвет продължи да функционира до насрочването на ново събрание.

Тези, които са следили изявите ми в публичното пространство, знаят моето категорично становище както по намерението на МОН да започне процедури по сливане на висши учебни заведения с абсолютно неясна мотивация и поще по-неясни критерии, така и по желанието на правителството да отпусне допълнителни средства на университетите за заплати на преподавателите срещу задължителното обвързване с промени в правилата за атестиране, предложени от МОН с претенции да бъдат единни за цялата система. И по двата въпроса моето становище беше категорично несъгласие”, каза акад. Трайков.

#Съвета на ректорите

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"