Знаете ли: История на сладоледа

Знаете ли: История на сладоледа
A A+ A++ A

Сладоледът е сред едно от любимите лакомства на много хора. Той освежава в горещите летни дни и винаги е предпочитан десерт, както от малки, така и от големи. Предлага се в толкова различни видове, че едва ли има човек, който да ги е опитвал всичките.

Почти всяка държава си има различен начин за поднасяне на сладолед, но каква е неговата история и как точно е бил създаден ше научите в следващите редове.

Сладоледът е толкова стар почти древен. Предполага се, че се е появил още преди 5000 години в Китай, като още първите императори са похапвали от тази студена вкусотия. Те смесвали сняг и лед от планините и добавяли към сместа различни неща ,като портокали, лимони и зрънца от нар, а понякога дори вино и мед. Предполага се, че точно тези рецепти и начини за съхранение на сладоледа са били държани в тайни.

На стария континент, европейците научили за замразената храна едва през 13 век от Марко Поло, който пренесъл китайски рецепти за сладолед в Италия. Те му били подарени от монголския хан, а блюдото много наподобявало шербет и на мига влязло в списъка с едни от най-изисканите десерти на италианската аристокрация.

Рецептите били пазени в дълбока тайна, а придворните готвачи, които ги приготвяли давали обет за мълчание.

Първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед за масова консумация, била френската столица Париж. През 1676 г. дори около 250 парижки сладкари създали една корпорация за производство на сладолед, но все пак официалната рецепта за приготвянето му все още била държавна тайна.

Само след 100 г. и във Виена се появил сладоледа и дори била издадена готварска книга с рецепти за приготвянето му. Един екземпляр от книгата е запазен дори и до днес и в него могат да се намерят някои доста странни, но интересни рецепти като например: сладолед с каймак отгоре, а вътре с малко добавена канела, ванилия и мараскин (вишнев ликьор); сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини. Това определено е едно доста интересно четиво, особено за феновете на сладоледа.

Хенри Трети, синът на Мария Медичи пък обожавал сладоледа, може дори да се каже, че това била една от любимите му храни.

От Франция така желаната тайна рецепта за направата на сладолед била занесена в Англия. За първи път тази замръзнала вкусотия била сервирана на пиршество, което английският крал Чарлз I дал за приближените си. Кралският готвач, по произход французин, поднесъл доста странен и вкусен кремообразен и сладък десерт, който никога преди никой от тях не бил опитвал, но всички доста харесали. Едва след смъртта на Чарлз І през, готвачът продал рецептата на богати търговци. И по този начин сладоледът бил разпространен в цяла Европа.

В Америка рецепти за приготвянето на сладоледа се появили благодарение на английски заселници и търговци.

В наши дни сладолед се произвежда в почти всички страни в света, като за приготвянето му се използват над 200 различни продукта. За официален рожден ден на сладоледа се счита датата 10 юни 1786 г., когато сладоледът бил пуснат за масова продажба в Америка.

#сладолед

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"