6 причини, поради които кожата ви старее по-бързо

6 причини, поради които кожата ви старее по-бързо
A A+ A++ A

Може да харчите много пари за овлажнители и стриктно да следвате рутината си за грижа за кожата, но има някои на пръв поглед невинни действия, които може да съсипят всичките ви усилия да забавите проявата на признаци на стареене. Въпреки че някои от тези навици може да не са лесни за премахване, това определено ще бъде избор, за който кожата ви ще ви благодари. 

Ние вярваме, че дори и най-малките неща имат значение, когато става въпрос за грижата за кожата. Събрахме някои ежедневни навици, които може да състаряват кожата ви:

1. Пиете много кафе

Много от нас не могат да си представят ден без чаша горещо кафе, но да се наслаждавате на кафето си твърде често, всъщност може да накара кожата ви да изглежда по-стара. Тъй като кафето е диуретик, то леко дехидратира тялото ви, което от своя страна се отразява на кожата ви, карайки я да изглежда набръчкана. Ако не можете да понесете мисълта да се изправите пред деня без чаша кафе, изберете разтворимо такова. Съдържа по-малко кофеин от обикновеното кафе и може да е по-добър избор за тези, които се опитват да намалят приема на кофеин.

2. Често търкате очите си

Триенето на очите може да ви даде временно облекчение, след като сте прекарали часове на бюрото си, но този навик прави очите ви зачервени и изсушава кожата около тях. Тъй като кожата под очите ви е много тънка и деликатна, триенето й може да увреди кръвоносните съдове под нейната повърхност, което води до тъмни кръгове.

Непрекъснатото триене на очите може също да разтегне тъканта около очите, което пък води до бръчки.

3. Спите по корем

Всички имаме любимите си позиции за сън, които ни карат да се чувстваме комфортно и ни помагат да заспим по-бързо, но някои от тях всъщност могат да допринесат за появата на бръчки и фини линии. Когато спите по корем, лицето ви се притиска към възглавницата, което кара кожата ви да образува бръчки. И тъй като това се случва всяка вечер, тези бръчки се задълбочават и в крайна сметка могат да станат постоянни.

4. Използвате грим за слънцезащитен крем

Въпреки че много грим продукти съдържат SPF, те не могат да заменят качествения слънцезащитен крем. Вредните UV лъчи са отговорни за огромните 80 процента от признаците на стареене на кожата, включително бръчки и хиперпигментация. Използването на слънцезащитен крем ежедневно е доказано, че ефективно забавя процеса на стареене на кожата и поддържа лицето ви без бръчки за по-дълго.

5. Използвате сапуни

Сапуните често съдържат съставки, които нарушават pH нивата на кожата ви, което я кара да губи естествените си масла и да изглежда суха и набръчкана. Вместо да използвате сапун, изберете нежен почистващ продукт с меки съставки, създаден специално за вашия тип кожа.

6. Облизвате устните си

Облизването на устните ви може временно да се усеща успокояващо, но в дългосрочен план ще доведе до напукване и дехидратация на деликатната кожа на устните ви. Вашата слюнка съдържа ензими, които всъщност изсушават устните ви и увреждат защитната бариера. За да си помогнете да се отървете от навика да облизвате устните си, винаги носете любимия си балсам за устни в чантата си или го дръжте на нощното шкафче.

#кафе #кожа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"