Петков: Трифонов каза, че Караджов е ”брокер”

Петков: Трифонов каза, че Караджов е ”брокер”
A A+ A++ A
Нека да върнем календара назад. Първият голям проблем бе, когато от АПИ искаха да похарчат 1,1 млрд безконтролно. Казах, че това трябва да мине през проверка. Всички фирми по времето на Борисов бяха правили основни ремонти, но всъщност са леки поправки. И Караджов заяви, че трябва да даде парите на тези фирми, защото няма други. Искахме комисия да види всички тези ремонти. ИТН казаха: Не ни се месете. А ние - не това не е ваше. Ще трябва да мине през санкция на парламента с контролна функция. След този случай ИТН много се ядосаха.

Това каза министър-председателят Кирил Петков в предаването "Лице в Лице" по bTV.

Ето какво още коментира премиерът.

Следващото нещо бе БНБ. Не вярваме на г-н Каримански, на добрата му репутация. А настояваха, че това е единствената им кандидатура. Има голяма свързаност между корупция и шефа на БНБ. Ако искате да разследвате корупция - няма да е този човек.

Българският народ иска някой да им решава нормалните битови проблеми. И ние заявихме, че за този човек (бел. ред. Каримански) не сме съгласни. Имаме една основна червена линия и това е корупция. Имахме виждане, че този човек няма да изпълни функцията на гуверньор на БНБ. След този момент се спря комуникацията с г-н Трифонов. 

През цялото време искахме да водим диалог. Стигнахме до там, че когато бяхме при папата, отидох при Тошко Йорданов и му казах, че трябва да говорим. Той каза: Аз не съм оторизиран…

На коалиционните съвети идваха различни хора. Дойде време за актуализацията на бюджета и Караджов каза, че иска да се сложат 3,6 млрд лева. И той заяви, че са за същите тези компании, които Рашков разследва.

От наша страна, казахме, че искаме парите да отидат за семейства, горива. Днес трябваше да се внесе бюджета в НС, без тези 3,6 млрд. лева, за същите строителни компании. Министър Караджов стана и каза, че не може да присъства на такъв бюджет. Стана и си тръгна.

Към настоящия момент е война. Най-лошото е да влезем в избори. Казахме си, че тези хора се пробват само. Напускайки, решихме, че е просто се опитват. Това е стилът на Слави - играе силово. Помислихме си, че те ще се върнат на масата, защото никой отговорен политик не може да пусне държавата в такава спирала. И видяхте в 15,30 часа какво се случи.

На тях не им пука за народа и правителството. Направиха го така, както един певец може да направи. Нямаме никаква индикация. Аз мисля, че има хора в ИТН, които имат същите цели като нас. Много от тях бяха учудени от г-н Караджов. Той не е от партийната им група. Появи се незнайно отнякъде. Учудихме се как този човек се яви на тази позиция. Вярваме на техните депутати, че са влезли с идея за промяна. Видяха как техен министър се опитва по неясни начини за огромни средства и натиска в една посока. Ще разчитаме на тях.

Червени линии

Не съм говорил с никого до този момент. Не можем да работим с ГЕРБ във формат, при който г-н Борисов стои отзад и пуши пура. Любител съм на чистия въздух. Борисов е червена линия. Докато Пеевски е на първа линия, това също е пълен абсурд.

“Възраждане” - при тях проблемът е кампаниите с проруските изявления - не го виждам как може да се случи.

Надеждата ми е да има 12 отговорни депутати.

Ако искахме да дадем 3, 6 млрд лева, трябваше или да увеличим дефицита, или да не дадем увеличението за пенсиите. "Трябваше" тези милиарди да ги дадем на тези фирми. Е, няма как да стане.

Министрите на ИТН

Четири млрд. бяха похарчени за тока за бизнеса. Министър Николов (бел. ред. енергийният министър) е добър. Външните доставки са много по-високи. Зърното не е купено, парите стоят в централния бюджет. Четири пъти се качи цената на газа преди “Газпром” да ни даде ултиматума. Предполагам, че загубата на “Булгаргаз” идва оттам.  

Лидерът искаше всеки един министър да го вижда много често, да му рапортува. Бе ми заявено, че ако има проблем с министър Караджов, значи имам проблем със Трифонов. Защото Караджов е брокер. Причина, за да клатиш коалицията, е да играеш националистическата карта.

РСМ

Г-жа Генчовска нека да каже тя и екипът ѝ ли правят сделки с РСМ, или аз. Сделката, която изглежда е безпрецедентен успех на техния екип, където реално европейските ни партньори могат да се съгласят, че първата междуправителствена конференция може да се случи след промяна на Конституцията.

Всеки се опитва да вкарва фалшива новина, че аз ще се опитам да направя нещо друго. Исках на КСНС да покажа, че трябва всички да сме в една лодка.

Ние сме говорили с президента по темата. Неговата позиция бе да се снишим.

Бежанци

Над 24 000 бежанци са настанени в хотели. Бяха договорени пари от ЕС. Нямаше майка с дете по гарите. Българският народ осъзна, че след три месеца трябва да направим трансформация на програмата. Средствата се намалиха от 40 на 15 лева. Тези пари не отидоха при украинците, а в нашите хотели. Едни европейски пари отидоха в едни български хотели.

Успехите на кабинета

Ние нямаме време да си направим пиара. Инфлацията дойде, но успяхме токът за бизнеса да не се качи, икономиката да расте - 4,5 процента за първото тримесечие. Вдигнахме пенсиите със 166 лева. Тука за 6 месеца с война, газова криза, бежанци... успяхме да направим 4,5 % бюджет.

КПКОНПИ

Започна се размотаване на закона за КПКОНПИ. И всичко бе от ИТН. Чуваха се слухове, че този закон не трябва да мине. Питахме Рашков дали е готов да направи тази стъпка с нас и той отвърна с  “да”. От ИТН казаха - не. Получихме есемес, че по тази тема отговорът е “не”. Рашков каза да, а от ИТН получихме не. Беше есемес от г-н Балабанов към г-жа Бориславова.

Премиерът похвали Корнелия Нинова за подкрепата: Ще направя всичко възможно да няма избори. Но не на цената едни фирми да източват българския бюджет.

Източник: ФрогНюз

#Кирил Петков #управляваща коалиция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »