„Атака“ подкрепя референдум за АЕЦ „Белене“, и то с въпроса на БСП

„Атака“ подкрепя референдум за АЕЦ „Белене“, и то с въпроса на БСП
Партия „Атака“ подкрепя провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ с въпроса, формулиран в подписката, събрана от БСП, заяви на среща с президента лидерът Волен Сидеров. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Партия „Атака“ подкрепя провеждането на референдум за АЕЦ „Белене“ с въпроса, формулиран в подписката, събрана от БСП.

Такова мнение изрази лидерът на партията Волен Сидеров след консултацията при президента Росен Плевнелиев за формулирането на въпроса за референдума, предаде БГНЕС.

Освен провеждането на референдум „Атака“ подкрепя и строителството на АЕЦ „Белене“.

Лидерът Волен Сиреров е категоричен, че 540 000 легитимни подписа, поставени под така формулирания въпрос, задължават той, а не някой „абстрактен“ да бъде зададен и на референдума.

Предложеният от БСП въпрос е „Искате ли да се развива ядрена енергетика в България чрез строителството на АЕЦ „Белене“. Критиките към формулировката са, че тя съдържа два въпроса, на които не е задължително да се отговори еднозначно.

Волен Сидеров припомни, че мнението на президентството е, че референдум трябва да има, но не с въпрос за АЕЦ „Белене“, а за ядрената енергетика.

Според „Атака“ обаче това е едно и също и партията настоява първо да се промени законът, да отпаднат ограниченията и тогава да се отиде на референдум.

„Ако референдумът се проведе по сегашния закон, той просто е безсмислен“, твърди Волен Сидеров.

От „Атака“ са представили пред президента Росен Плевнелиев 6 поправки в Закона за референдумите, които ще бъдат внесени и в деловодството на НС.

Едно от техните предложения е да падне ограничението за референдум да са гласували толкова, колкото на изборите.

Друго тяхно предложение е да се намали броят на необходимите подписи за референдум от 500 000 на 200 000, както и да се постави срок от 3 дни за председателя на Народното събрание, в който той трябва да даде на ГРАО подписите за проверка.

От „Атака“ смятат, че бавенето на това строителство е донесло достатъчно вреди и новата АЕЦ „Белене“ трябва да е на българската държава с преобладаващо мажоритарно участие.

Те са предложили и да се добави въпросът дали България да продължава да бъде член на НАТО или не.

Според Волен Сидеров това е „въпрос, който е свързан пряко със сегашната опасност България да бъде въвлечена във война“.

Той има предвид турско-сирийския конфликт, в който България ще трябва да застане зад Турция като партньор на НАТО при евентуални военни действия.

„Ние сме за пълен неутралитет и изминалите години, от 2004 г. насам, членството в НАТО не доведе до никакви позитиви ма България“, заяви лидерът на „Атака“.

От партията са поискали президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност „във връзка със ситуацията, която е в момента - евентуален конфликт Турция–Сирия и евентуалното участие на България в този конфликт“.

#„Атака" #АЕЦ „Белене" #БСП #референдум #Волен Сидеров #политически консултации #Росен Плевнелиев #Президент на България #КСНС #НАТО #Турция #Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Референдум 2013
Последно от Референдум 2013

Всички новини от Референдум 2013 »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници