50 млн. евро струва скокът на Феликс от ръба на стратосферата

50 млн. евро струва скокът на Феликс от ръба на стратосферата
43-годишният австриец Феликс Баумгартнер скочи от капсула на 39 километра височина над щата Ню Мексико и премина звуковата бариера. Снимка: RED BULL STRATOS/ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

50 млн. евро струва скокът на Феликс Баумгартнер от ръба на космоса.

Проектът „Стратос“, при който 43-годишният австриец скочи от капсула на 39 километра височина над щата Ню Мексико и премина звуковата бариера, е финансиран от Red Bull и подкрепен от НАСА и военновъздушните сили на САЩ.

Само капсулата, парашутът и специално създаденият скафандър струват 35 млн. евро, съобщава вестник „Ди Пресе“, цитиран от „Дневник“.

Останалата част от сумата отива за сътрудниците на проекта – в основата стоят седмина експерти, трима от които бивши служители на НАСА или бивши военни.

НАСА и военновъздушните сили на САЩ са осигурили логистична подкрепа, както и техническа експертиза, и се надяват чрез експеримента да добият по-добра представа за сигурността на пилотите, и по-конкретно, ако в бъдеще се наложи те спешно да напуснат космическите кораби.

За да разбере какво се случва с човешкото тяло при преминаване на звуковата бариера, НАСА е поставила специални уреди в скафандъра на Феликс Баумгартнер, които анализират състоянието му.

Вестник „Ди Пресе“ отбелязва, че от скокът на Феликс Баумгартнер едва ли ще може да се отбележат кой знае какви научни постижения.

Освен това изводите, които биха били полезни за професионалните пилоти, вероятно биха били приложени при крайно спешни случаи.

#НАСА #Ню Мексико #Феликс Баумгартнер

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"