Зеленски: Всеки ден ликвидираме по 300 окупатори ВИДЕО

Зеленски: Всеки ден ликвидираме по 300 окупатори ВИДЕО
A A+ A++ A

Руските войски не са пробили все още отбраната на украинските сили в Източна Украйна, заяви президентът Володимир Зеленски във вечерното си видеообръщение, цитирано от ДПА.

Зеленски използва изказването си, за да постави под съмнение руските твърдения, че победата на Москва в Донбас е неизбежна, предаде агенцията, цитирана от БТА.

"Обстановката на фронта не е претърпяла никакви съществени промени през изминалите 24 часа", каза Зеленски. Той добави, че "изключително геройската отбрана на Донбас продължава".

По думите на президента най-ожесточени остават боевете в района на Северодонецк, Лисичанск и Попасна.

"Усеща се, че окупаторите не са очаквали да срещнат такава упорита съпротива", добави той.

Според Зеленски Русия се опитва да разположи още части в Донбас и Херсонска област, за да предотврати възможни украински контраатаки.

"Но какъв е смисълът изобщо от това? При всяко положение в голямата си част окупационните сили отдавна са разбрали безперспективността за тях в Украйна", каза той.

Според Зеленски от началото на инвазията в Украйна са загубили живота си над 31 000 руски войници.

"От 24 февруари Русия заплаща за напълно безсмислената си война срещу Украйна с по над 300 войници на ден. И ще дойде ден, когато броят на жертвите ще надхвърли границите на допустимото дори и за Русия", каза той.

Полша подготвя голяма сделка за доставка на оръжие за Украйна

Полша е в процес на подписване на широкообхватен договор за доставка на оръжие на Украйна, заяви полският премиер Матеуш Моравецки, цитиран от ДПА.

Сделката е "една от най-големите, ако не и най-голямата за износ на оръжия през последните 30 години", заяви той след посещение в югоизточната полска оръжейна компания "Хута Сталова Вола". Той заяви, че оръжията ще бъдат от решаващо значение за усилията на Украйна да прогони руските нашественици.

Част от финансирането на оръжията ще бъде осигурено от ЕС, а останалата част ще дойде от самата Украйна. Моравецки не посочи конкретни данни за видовете оръжия, които ще бъдат прехвърлени в Украйна, нито други подробности за сделката.

По време на огласяването на намеренията обаче той и министърът на отбраната Мариуш Блашчак позираха пред самоходни гаубици модел "Краб". Кабинетът на Моравецки също така публикува в Туитър снимки на същите самоходни гаубици, които имат обсег на стрелба 40 км.

Норвегия дари 22 самоходни гаубици на Украйна, включително резервни части, боеприпаси и друго оборудване, заяви днес норвежкото министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

„Норвежкото правителство изчака публично да обяви дарението поради свързани със сигурността причини. Бъдещи дарения може да не бъдат обявявани или коментирани“, каза министерството.

Световната банка съобщи, че управителното ѝ тяло е одобрило отпускането на нови парични средства за Украйна в размер на 1,49 милиарда долара, за да ѝ се помогне в изплащането на заплатите на държавните служители и социалните работници. Така общо обещаната подкрепа от международната финансова институция за Киев възлиза на над 4 млрд. долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Световната банка уточни, че отпускането на новия кръг средства за Украйна е подкрепено с финансови гаранции от Великобритания, Нидерландия, Литва и Латвия. Проектът се подпомага и чрез паралелно финансиране от страна на Италия, както и чрез траншове от нов дарителски доверителен фонд (Multi-Donor Trust Fund).

#Володимир Зеленски #война #Русия #Украйна

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"