ЕС и Москва търсят общи позиции в политиката спрямо Сирия и Иран 

ЕС и Москва търсят общи позиции в политиката спрямо Сирия и Иран 
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Външните министри на страните – членки на ЕС, които в понеделник ще обсъждат в Люксембург налагането на нови санкции срещу Иран, са се срещнали с руския външен министър Сергей Лавров, за да потърсят общи позиции с Москва в политиката спрямо Сирия и Иран.

Срещата, провела се в неделя, е продължила три часа и половина и според говорител на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън е преминала в „открита, откровена и приятелска атмосфера“, предаде Франс прес, цитирана от БТА и БНР.

На срещата били засегнати „двустранни и международни въпроси, по-специално Сирия и Иран“.

„Нямаме право да се отказваме от търсенето на общи решения по международни въпроси, независимо дали това е толкова труден проблем, какъвто е сирийският конфликт“, заявил германският външен министър Гидо Вестервеле след официалната вечеря с участието на Лавров.

Диалогът с Русия по ключови въпроси няма алтернатива, въпреки различията, подчертал той.

Срещата на европейските външни министри с техния руски колега се състоя в навечерието на започващата в понеделник важна среща, на която ще бъдат обсъдени допълнителни „и много строги“ санкции срещу Иран заради неговата ядрена програма, посочва АФП, цитирана от БНР.

Очаква се да бъдат обсъдени и допълнителни санкции срещу Сирия, въпреки активната съпротива на Русия, която е един от малкото останали съюзници на Дамаск, посочва агенцията.

Руският външен министър подканил европейските партньори да спазват Женевските споразумения при решаване на конфликта в Сирия.

„Ние сме убедени, че единственият начин да се предотврати разрастващата се интернационализация на конфликта в Сирия е да спазваме Женевските споразумения“, подчертал той.

Според Сергей Лавров първата и най-важна задача е да бъде прекратено насилието и да бъдат накарани двете страни в сирийския конфликт да седнат на масата за преговори.

След срещата Лавров изразил категоричното си убеждение, че независимо от инцидента със сирийския пътнически самолет, който бе принуден от турските власти да кацне на турска територия заради подозрения, че превозва военен товар, отношенията между Москва и Анкара няма да пострадат.

„Уверявам ви, никой не трябва да се притеснява за руско-турските отношения“, подчертал Лавров пред журналисти, цитиран от Ройтерс, РИА „Новости“ и БНР.

В неделя Германия призова за по-строги санкции на Европейския Съюз срещу Иран, като според външния министър Вастервале така ЕС ще изпрати ясен сигнал на Техеран.

„Иран не е напреднал по никои от важните въпроси през последните месеци. Заради това ние трябва да увеличим санкциите“, коментира германският външен министър.

Вестервеле припомни, че все още има възможност за преговори, а предложението е за „реални разговори с ясната цел Иран да няма ядрено оръжие“.

#Сирия #Иран #Гидо Вестервеле #Катрин Аштън #Сергей Лавров #министър на външните работи на Русия #министър на външните работи на Германия #Москва #Европейски съюз #ЕС

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници