Петков: Вадим безпрецедентно 300 млн. лв. за ощетените от градушките в Пловдивско

Петков: Вадим безпрецедентно 300 млн. лв. за ощетените от градушките в Пловдивско
A A+ A++ A

Нищо няма да направим под натиск. Това коментира премиерът Кирил Петков за отношенията ни с РС Македония, предаде БГНЕС. Опитваме се да видим дали българските желания и нужди за подкрепата на българите в РСМ могат да се гарантират през европейския процес. Това ще го оставя на МВнР, защото те правят преговорите в момента. Въпросът е дали българската позиция може да се гарантира през европейския процес, а не някой да ни натиска за каквото и да било, каза още Петков.

Петков е в Садово да огледа щетите от градушката.

"Вкарваме допълнителен безпрецедентен бюджет – 300 млн. лв. допълнителни средства за ощетените от градушката в Пловдивско", заяви премиерът Кирил Петков. "Ще покрият всички щети от градушката там", увери той.

Много бързо, в рамките на месец, държавата ще покрие на 100% щетите, нанесени от градушката, за да могат стопаните много бързо да засадят полетата отново и да произведат реколта.

"Хората са се трудили много и цялата им реколта е съсипана", констатира Петков, след като огледа пораженията. Той и земеделският министър надянаха ботуши и влязоха в нивите с тиквички. Производители им се жалваха, че това се случва за трети път.

Министър-председателят поясни, че вече са подадени 39 заявления от земеделци от Садово, а срокът изтича днес.

"И двамата сме тук, защото сме ангажирани с проблемите на пострадалите стопани", допълни Петков.

Аграрният министър обясни, че днес има заседание на междуведомствената група, която трябвало да изчисти всички неясноти. "Самолетите се ръководят от друго място", посочи Иванов.

"Обещаваме прозрачност при изплащането на средствата. Държавата ще работи с един аршин към всички. И се надявам да идваме тук не да оглеждаме щети, а да се радваме на хубава реколта", добави премиерът.

Попитан ще изпращаме ли нова военна помощ за Украйна, Петков отговори, че е добре да се придържаме към решението на Народното събрание, което предвижда да не изпращаме оръжие, а само да ремонтираме украински бойни машини.

"Не смятам на всеки две седмици да отваряме тази тема. Първата украинска техника вече пристига у нас. Приехме бежанци, България е направила достатъчно в тази посока", заяви министър-председателят.

#Кирил Петков #градушки #Садово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници