Невиждано нашествие от делфини по Южното Чернморие заради войната в Украйна

Невиждано нашествие от делфини по Южното Чернморие заради войната в Украйна
A A+ A++ A

На юг от Созопол има невероятно нашествие от делфини. Заради войната в Украйна нещо им е нарушено. Това каза пред bTV собственикът на Далян-Китен Георги Желев.

„Тази година много често делфини влизат в мрежите ни въпреки акустичните устройства, които използваме. Те издават специфичен звук на определени честоти и предпазват морските бозайници. Ако влязат, остават живи и ние ги пускаме“, обясни той.

„Друга година не се е случвало толкова много да влизат в мрежите ни. Влияе им войната, защото акустичните устройства не действат“, добавя рибарят.

„Делфините сега не правят никаква бела обаче. Други години ни късаха мрежите. Вътре са, но нямаме до ден днешен и една дупка“, уточнява Желев. 

Голяма е загубата, когато се налага да се разделим с улова си, но така сме приели, но морето ни се отплаща и тя се възвръща, разказва той.

„Заминаха 2,5 тона риба, но по-добре да спасим делфина. Здраве да е, ще хванем пет пъти повече“, казва на пристанището в Китен един от рибарите.

„Уловът е много добър през тази година. Днес имаме добри количества сафрид. Тази година ловим и много сулка“, добавя Георги Желев.

Той пусна в морето два калкана, уловени в мрежите като обясни, че сега е забранен улова на тази риба. 

#делфини #Созопол #Южно Черноморие

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"