Киев алармира: 40 000 руснаци блокират украинските сили в Лисичанск и Северодонецк

Киев алармира: 40 000 руснаци блокират украинските сили в Лисичанск и Северодонецк
A A+ A++ A

Руските войски настъпват към магистралата Бахмут-Лисичанск. Превземането й ще позволи на нашествениците да блокират напълно въоръжените сили на Украйна в района на област Луганск. Това каза в интервю с руския правозащитник Марк Фейгин съветникът на президента Володимир Зеленски – Алексей Арестович, цитиран от агенция УНiАН. 

Според него, следващата седмица ще е изключително трудна за Украйна.

„Те (б.а. руснаците) напредват там. Не можем да ги спрем. Те се движат бавно, но се движат. И има голям шанс да го отрежат (пътя Бахмут – Лисичанск). Ако го затворят, градът ще се окаже втори Мариупол“, коментира Арестович и добави, че половината от руските войски в Украйна са съсредоточени в района между Изюм и Попасная. Това е около 35-40 хиляди войници, уточни той.

"Обсадата на Славянск наближава и нашите войски на север от Северски Донец или ще бъдат разбити, или ще се оттеглят към южния бряг", коментира съветникът президента.

 

По-рано ръководителят на Регионалната военна администрация в Луганск Сергей Гайдай заяви, че руските военни все още не контролират магистралата Лисичанск - Бахмут, но обстрелват движещите се по нея превозни средства. 

Междувременно блогърът от украинският град Суми Юрий Подоляка потвърди думите на Арестович, като изтъкна, че украинската войска е взривила мост в района на Святогорск и напълно бил „изчистен“ районът на Червен Лиман и Святогорск. 

Той цитира украинският журналист Юрий Бутусов, който коментира ситуацията в Северодонецк така: „Момчета, какво контранаступление!? Нас там ни разбиха. Ситуацията е катастрофална. Трябва да се изтеглим. Иначе ще има пълен разгром“.

Това призна и губернаторът на Луганска област Олексий Данилов. Той смята, че трябва да бъдат изтеглени оставащите части в Северодонецк, за да не бъдат загубени. Елитните им войскови части не останаха много, но претърпяха поражение в града. 

„Руската армия се опита да обкръжи украинските войскови части. Напълно „изчистена“ е Комишуваха, а във Врубовка се водят боева. Руснаците контролират пътя Бахмут – Лесичанск“, заяви Подоляка в своя седмичен анализ за бойните действия в Донецк. 

За да бъдат напълно обкръжени украинските сили, остава руснаците да се придвижат на 12 километра, добавя той.

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, цитиран от Ройтерс и БТА, че армията му не отстъпва в Северодонецк.

"Нашите герои не предават позиции в Северодонецк. Ожесточените улични боеве в града продължават", каза той в среднощното си видеообръщение.

"Украински Донбас се държи, той е силен", добави той, визирайки ситуацията в целия регион, който в момента е основната цел на руските въоръжени сили.

В същото време украинският президент определи като най-тревожна ситуацията в югоизточната Запорожка област, отбелязва ДПА. Руската армия заплашва град Запорожие - столицата на частично окупирания регион, каза той, след като посети фронтовата линия.

Зеленски изрази задоволство, че Великобритания предоставя "на Украйна точно оръжията, от които тя се нуждае", за да защитава живота на своите хора, съобщи Ройтерс. "Благодарен съм на (британския) премиер Борис Джонсън за пълното разбиране на нашите нужди", каза той.

Вчера украински и руски войници водиха боеве за всяка улица в Северодонецк - ключово сражение в битката в Донбас. Зеленски разговаря по телефона с Джонсън, за да обсъдят как да бъдат деблокирани украинските пристанища и да бъде избегната световна криза с недостиг на храни.

#Киев #Украйна #Северодонецк #война #Русия #Лисичанск

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »