Министър Караджов: Тол таксата скача с 50% от 1 юли, но с 6-месечен гратисен период

Министър Караджов: Тол таксата скача с 50% от 1 юли, но с 6-месечен гратисен период
A A+ A++ A

Увеличението на тол таксата ще стане постепенно, с 6-месечен преходен период - от 1 юли до 1 януари 2023 г. - през който ръстът ще е наполовина от първоначално предложеното. Това обяви министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов след среща с превозвачите снощи.

"Запазвам позицията си, че в обхвата на тол таксата влиза цялата второкласна пътна мрежа, т.е. тези, които използват магистрали, първокласни и второкласни пътища, да заплащат - както тежкотоварните, така и лекотоварните автомобили", обяви Караджов.

Според него това не е отстъпка от страна на МРРБ, а уважаване на искането за предвидимост от страна на бранша, което е закономерно и има своите аргументи.

"Увеличението, предвид двете години плащане на нулеви ставки за второкласните пътища, изглежда включително и в обществен план доста драстично и затова смятам, че на стъпки е по-правилно и обществено по-приемливо. Отсега до 1 януари 2023 г. ще бъдат платени около 80 млн. лв. тол такса за второкласните пътни мрежи, а за цялата следваща 2023 г. ще бъдат 160 млн. лв.", добави регионалният министър.

Попитан дали ще даде отстъпка на превозвачите на база изминатото средномесечно разстояние (при над 3000 км пробег) и за ДДС, той заяви, че се работи по становища по тези варианти.

"Ако е възможно върху събрани тол такси да се дават такива, да ги наречем за обем отстъпки, и бюджетът позволява, със сигурност от моя страна ще имате подкрепа за въвеждане на такава система през тези следващи шест месеца", каза той.

#Гроздан Караджов #тол система #тол такси

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"